Anne-Sophie Mutter concertează în Festivalul ”George Enescu” (8 septembrie 2017)

941
Anne-Sophie Mutter. Foto © Bastian Achard
Anne-Sophie Mutter. Foto: © Bastian Achard

Celebra violonistă Anne-Sophie Mutter va concerta la București, în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”, la Sala Mare a Palatului, vineri, 8 septembrie 2017, la ora 19.30, în compania Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck (al doilea program al orchestrei americane în Festival). În interpretarea sa vom asculta Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor, op. 53 de Antonín Dvořák. Programul mai cuprinde: Uvertura de concert pe teme în caracter popular românesc în La major, op. 32 de George Enescu și Simfonia I în Re major, ”Titanul” de Gustav Mahler

Anne-Sophie Mutter s-a născut în Rheinfelden in Baden. Şi-a început cariera internaţională de solistă în 1976 la Festivalul de la Lucerna, iar un an mai târziu şi-a făcut debutul la Salzburg în cadrul Concertelor Whitsun sub bagheta lui Herbert von Karajan.

Este considerată unul dintre cei mai buni violonişti virtuozi ai vremurilor noastre, susținând concerte în toată lumea, în toate centrele muzicale importante. Pe lângă lucrările tradiţionale, şi-a încântat în permanenţă publicul cu un repertoriu nou, inovativ, în care muzica de cameră şi lucrările orchestrale sunt prezente în egală măsură. De asemenea, se foloseşte de popularitatea câştigată pentru proiecte caritabile şi sprijină dezvoltarea muzicienilor tineri cu talent excepţional.

Anne-Sophie Mutter. Photo © Harald Hoffmann DG
Anne-Sophie Mutter. Foto: © Harald Hoffmann/DG

În ianuarie 2015, Anne-Sophie Mutter a fost numită Honorary Fellow la Keble College de la Universitatea Oxford. În octombrie 2013, a fost primită în Academia Americană de Arte şi Ştiinţe ca Membru Onorific Străin. În 2012, lui Anne-Sophie Mutter i s-a acordat premiul pentru Distinguished Artistic Leadership oferit de Atlantic Council. A mai primit premiul Brahms premiul Erich-Fromm şi premiul Gustav-Adolf pentru implicare socială în 2011. În 2010, Universitatea norvegiană de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim i-a conferit un doctorat onorific. În 2009, a fost distinsă cu premiul european St. Ullrichs, cât şi cu premiul Cristobal Gabarron. În 2008, lui Anne-Sophie Mutter i s-au acordat premiile International Ernst von Siemens Music şi Leipzig Mendelssohn. Violonista a primit Großes Bundesverdienstkreuz (Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania), Legiunea de Onoare franceză, Ordinul de Onoare din Bavaria, Großes Österreichisches Ehrenzeichen (Marea Decoraţie de Onoare acordată de statul austriac), cât şi numeroase alte distincţii. (Sursa: site-ul Festivalului ”Enescu” 2017).

Anne-Sophie Mutter are două viori Stradivarius (Emiliani din 1703 și Lordul Dunn-Raven Stradivarius din 1710), un Finnigan-Klaembt din 1999 și un Regazzi din 2005.

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.