„Azi, de ziua mea…” de Ionuț Cristache

343
ionut cristache matematica tableta (1)

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roDupă doi ani de… pensie! Nostalgii? Nu chiar… În deja prea lunga mea „carieră didactică” am avut norocul unor elevi adevărați, mulți dintre ei au ajuns, de pildă, și matematicieni deosebiți. Sunt, azi, răspândiți prin lume, recunoscuți ca o parte a școlii românești de matematică. Mereu i-am întrebat, în orele mele de filosofie, la sfârșit de liceu: dar cu viața cum stați? Și am constatat, odată cu trecerea anilor, că și cu viața au stat destul de bine. Îmi amintesc că le-am spus, uneori, picătura de înțelepciune a lui Gelfaud Israel, care zicea că matematica este un mod de a gândi în fiecare zi, e important să nu o separăm de viață. Poți să explici fracțiile chiar și unor bețivi, dacă îi întrebi care fracție este mai mare, 2/3 sau 3/5, probabil că nu vor ști. Dar dacă îi întrebi ce preferă, 2 sticle de votcă la 3 oameni sau 3 sticle la 5 oameni, atunci vor ști.

În urmă cu câțiva ani am încercat „să-i iau la întrebări” pe unii dintre foștii mei elevi, intelectuali de valoare aici acasă sau, mai ales, prin casele altora. Cei mai mulți mi-au răspuns, parcă emoționați de amintirile adolescenței lor. Doar un tânăr matematician (aș zice, chiar celebru, prin America…), pe care eu încă îl mai vedeam în banca a treia, rândul de la geam, în clasa lui de la etaj, m-a refuzat. Ba, suspicios, geniul de peste ocean m-a „acuzat” că aș vrea să profit cumva de „celebritatea” lui, prin interviul la care îl rugasem să-mi răspundă. Ei bine,  i-am scris eu atunci, „nu cred că ai înțeles mai nimic despre diferența de viață dintre 2/3 și 3/5…” Și toate acestea, dincolo de matematica plină de glorie însămânțată în pământul Americii…

Azi i-aș mai spune (dar nu o fac către el…) dragului meu fost elev că matematica este muzica rațiunii, chiar și o limbă și o știință, poate chiar regina științelor sau limba cu care Dumnezeu a scris Universul. Pentru că așa am citit eu pe undeva… Dar, iată, mai apar printre „slujitorii” ei și câțiva regi deposedați de coroana gloriei. Ca să glumesc, la sfârșit de margine de filosofie, vă mai aduc și un text din Agamemnon: „Matematica este necesară chiar și pentru cea mai veche meserie. Trebuie să știi să faci socoteli, dacă vrei să îți valorifici… socoteala.” Și nu întâmplător s-a mai spus și că un matematician este un instrument prin care se transformă cafeaua în teoreme. Ce ne facem, însă, dacă și cafeaua e prea amară pentru unii dintre ei?

Redacția Leviathan îi urează scriitorului Ionuț Cristache La mulți ani! Sănătate, putere de muncă și inspirație!

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.