Bine aţi venit la ”Nino Nino”!

332
Tudorița Tarniță și grupul artistic ”Nino Nino”, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Brăila, 1 august 2019
Tudorița Tarniță și grupul artistic ”Nino Nino”, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Brăila, 1 august 2019

logo zambetul uneste articoleUrarea de bun venit nu este întâmplătoare. Poarta oricărei poveşti este întotdeauna deschisă, iar cum ”Nino Nino” este o minunată poveste, poarta grupului de copii este primitoare şi magică, salutând cu drag pe oricine îi trece pragul.

Aşa s-a întâmplat şi în data stelară, joi, 1 august 2019, la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila, Secţia de împrumut pentru copii. Ludotecă, în cadrul proiectului ”Zâmbetul uneşte” iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan prin reprezentantul său Lică Barbu, când membrii grupului ”Nino Nino” au primit cu zâmbet şi flori pe cunoscuta jurnalistă şi poetă brăileană, Tudoriţa Tarniţă.logo bibl jud braila

Cu emoţie şi cu inocentă timiditate, Miruna-Gabriela Matei (Perluţa) i-a dăruit un buchet de flori urându-i bun venit şi mulţumiri că a răspuns invitaţiei grupului ”Nino Nino”.

Recunoştinţa primirii a fost pe măsură şi Tudoriţa Tarniţă a dăruit copiilor câteva cărţi de proză şi poezie semnate de dânsa.

Protocolar, Lică Barbu a lăsat-o pe invitată să se prezinte singură, dar i-a descris pe copii ca la catalog: cu nume, cu porecle, cu tot ce fac ei la ”Nino Nino”, plus câte o caracterizare a talentului fiecăruia.

Şi-a început joaca ”De-a întrebatul”, așa încât Tudoriţa Tarniţă, cu bucurie, desigur, căuta să răspundă tuturor copiilor şi parcă tot mai voia să fie întrebată. Cristina-Eutalia Mincu (Clopoţica) şi Daniel Dan (Titirez) erau foarte activi în a pune întrebări. Parcă nu se mai terminau, spre satisfacţia Tudoriţei Tarniţă, care era copleşită de entuziasmul copiilor.

Şi cum orice joc are un câştigător, a câştigat impulsul de a scrie creaţii literare, setea de cunoaştere, dorinţa de a citi, cu dor şi iubire pentru viaţă şi oameni.

Îţi mulţumim, dragă Tudoriţa Tarniţă, pentru că ai adus clipa de cultură în rândul copiilor, iar proiectul ”Zâmbetul uneşte” şi-a atins unul dintre scopuri.

Momentul emoţionant al întâlnirii s-a petrecut la prima secundă de activitate când Ilaria şi Giada Turea, cele două surori, i-au dăruit lui Lică Barbu câte un cadou realizat de mânuţa lor. Ilaria a creat un tablou-colaj cu melcişori, scoici şi peştişori, scriind caligrafic pe o hârtiuţă ataşată vizibil într-un colţ al tabloului: ”De la Ilaria, cu mult drag pentru Licuţă!”, iar Giada i-a dăruit un origami simbolizând un minunat fluturaş.

Şi pentru că recunoştinţa se făcea prezentă, Andreea-Rocsana Scară i-a oferit lui Lică Barbu un suvenir din tabăra de la Lacu Roşu – un magnet de frigider cu poza Barajului de la Bicaz.

Copleşit de clipa inocentă a dăruirilor, Lică Barbu a îngăimat vreo două cuvinte de mulţumire, blocat de o lacrimă oprită-n glas.

Când clipele unice ne petrec iubirea, suntem marcaţi toată viaţa, chiar dacă vin într-un târziu de ani. Iubirea primeşte iubire. ”Mulţumesc frumos, dragi copii!”

Cristina Bratu, 12 ani, Şcoala gimnazială ”Mihai Eminescu”, Brăila
Cristina Bratu, 12 ani, Şcoala gimnazială ”Mihai Eminescu”, Brăila

Cum spuneam mai sus, când poarta de la ”Nino Nino” este mereu deschisă şi dornică de cultură, în grup s-a înscris o nouă membră: Cristina Bratu, 12 ani, de la Şcoala gimnazială ”Mihai Eminescu” din Brăila. Bine ai venit, dragă Cristina!

Data stelară, vineri, 2 august 2019, aduce pe o rază de soare văratec noi suprize la ”Nino Nino”. Luaţi pe nepregătite, copiii a fost surprinşi de o nouă invitată care, în particular, a cerut morţiş să facă o vizită grupului artistic.

Motivul dorinţei d-nei Angela Burtea, scriitoare şi un excelent pedagog brăilean, a venit în momentul în care dialogul ”elevi-dascăl” a devenit simplu, ca o oră de dirigenţie.

Angela Burtea a intrat, prin experienţa sa de peste 40 de ani, în detalii educative, nu neapărat cu nişte şabloane, ca la carte, ci ca aducere în conştiinţa copilului de ce avem nevoie să citim, de ce trebuie să luptăm pentru adevăr, de ce trebuie să iubim şi să dăruim, toate sprijinite de poveştile scrise de Angela Burtea pe care le-a prezentat copiilor, cu fotografii, ca dovadă a timpului în care trăim.

Întrebările copiilor nu au contenit, iar Angela Burtea avea răspunsuri cu tema făcută ”acasă”.

Concluzia e simplă. Dorinţa de a transmite mai departe următoarelor generaţii drag de cultură, bunul-simţ ca valoare umană, cititul cărţilor de formare ca om liber, cu siguranţă în exprimare şi atitudine logică, ştiind de ce şi cine suntem ca oameni, de ce avem nevoie de a visa, de a spera că drumul pe care păşesc copiii e o poveste cu final fericit.

Dunărea a simţit iubirea pentru copii şi a transmis printr-un signal de vapor, ca o sirenă în căutare de legende, mireasma amintirilor din  noi.

nino nino bomboane

O ploaie de vară rebelă a stingherit, doar pentru o clipă, zâmbetul copiilor de la ”Nino Nino” şi prin reverenţa Mirunei-Gabrielei Matei, soarele a apărut ca o lumină de drum călăuzitoare.

Şi, firesc, întâlnirea s-a încheiat cu o cutie cu bomboane de ciocolată. Nimeni nu a comentat situaţia. Nici nu aveau cum. Ciocolata e lipicioasă la zâmbete, oferind finaluri cu gust de ”Nino Nino”.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului.

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.