Ȋn anul 1901, atunci când Editura Librăriei Socec & Co îi publica volumul de ”Momente”, I. L. Caragiale nu bănuia că schiţele sale vor fi studiate de multe generaţii de şcolari români.
”Vizită”, ”Five o’Clock”, ”Amici”, ”Telegrame”, ”Căldura mare”, ”Bùbico” au fost incluse în programele de învăţământ datorită ironiilor cu care au fost scrise şi mesajelor pe care le transmit. După anul 1945, toate aceste texte au fost dramatizate şi ecranizate pentru marele public.
Schiţa ”Dl Goe…” din volumul amintit a fost predată şi ea în anii ’80 ai veacului trecut, ca lectură obligatorie pentru şcolarii din clasa a VI-a, o idee inspirată a oficialităţilor vremii graţie căreia azi putem compara şi constata.
Dar cine este domnul Goe? Un copil repetent şi răsfăţat este premiat de femeile din familia sa cu o excursie la Bucureşti. Plimbarea are loc de Ziua Regelui, pe 10 mai şi începe cu o călătorie feroviară. Tot hazul naraţiunii stă în acţiunea care se petrece în tren. Tânărul Goe face boacăne peste boacăne, iar mam’ mare, mamiţica şi tanti Miţa i le repară cu o graţie vecină prostiei.
Ȋn anul 2002, regizorul Vasile Manta concepea pentru Teatrul Naţional Radiofonic un spectacol alcătuit din mai multe schiţe semnate de Caragiale, între care şi ”Dl Goe…”, interpretat de actorii Jeanine Stavarache, Adriana Trandafir, Horaţiu Mălăele, Tamara Buciuceanu-Botez.
Ȋn 2018, de ziua lui Nenea Iancu, ultima oprire în staţia ”Politica” l-a urcat în trenul educaţiei naţionale pe unul din cei mai nonşalanţi domni Goe produşi de şcoala românească. Ieşit pe culoar să admire traseul călătoriei, acesta se va apleca negreşit pe geamul cu privelişti îmbietoare. Din nefericire, ”pamblica” de la pălăria sa, rămasă nearanjată de mam’ mare, ocupată cu şedinţele de partid, va zbura mai repede decât în schiţa cu pricina. D-l Goe se va plimba prin Capitală cu capul descoperit pentru că mam’mare, ambetată de puişorul ei scump a uitat să cumpere beretul de rezervă din colecţia ”Le Formidable”.
La 166 de ani de la naşterea sa poţi să nu-l iubeşti pe Caragiale?
Vezi Caragiale
Vezi arhiva rubricii 100 de ani de școală națională de Mirela Nicolae