„Cauza Ucraina contra Federația Rusă” de Iulia Zorzoliu

75
ucraina (1)

logo rubrica juridiceÎn data de 26 februarie 2022, la doar două zile de la invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, Ucraina a cerut protecția oferită de Dreptul Internațional și de autoritatea Curții Internaționale de Justiție, formulând pe de-o parte o cerere principală împotriva Federației Ruse, iar pe de altă parte o cerere de emitere a unui Ordin prin care Curtea să dispună măsuri provizorii urgente până la soluționarea definitivă a litigiului.

În data de 16 martie 2022, Curtea Internațională de Justiție a pronunțat o hotărâre atât în ceea ce privește măsurile provizorii solicitate de Ucraina, cât și în ceea ce privește susținerile Rusiei care acuză Ucraina de genocid în două provincii separatiste, Republica Populară Donetsk și Republica Populară Luhansk, ca motiv pentru declanșarea războiului.

Curtea a susținut că are jurisdicție să se pronunțe pe cererea privind măsurile provizorii, în ciuda solicitării Rusiei de a constata că nu are competență, Rusia neputând să dovedească susținerile făcute, legate de săvârșirea unui genocid și faptul că există un risc semnificativ asupra dreptului la viață și dreptului la proprietate privată.

Curtea Internațională de Justiție încadrează faptele săvârșite de către Federația Rusă la genocid și a dispus ca aceasta să suspende imediat operațiunile militare în Ucraina, să se asigure că alte organizații militare aflate sub controlul ei se vor abține de la operațiuni militare și, nu în ultimul rând, că atât Ucraina, cât și Rusia să se abțină de la decizii care pot agrava disputa. Astfel, ambele state trebuie să se conformeze dispozițiilor fiind membre ale Convenției asupra genocidelor din 1948.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.