„Clauzele abuzive din contracte” de Iulia Zorzoliu

161
clauze contract

logo rubrica juridiceClauzele abuzive sunt acele clauze contractuale care nu au fost negociate direct cu una dintre părți și care, în mod singular sau împreună cu alte prevederi contractuale, creează un dezechilibru între drepturile și obligațiile părților.

Pentru a fi mai ușor de înțeles, voi propune câteva exemple de clauze care nu ar trebui inserate într-un contract: cele care anulează dreptul consumatorului să pretindă despăgubiri, cele care acordă profesionistului dreptul de a modifica unilateral clauzele contractului, cele care acordă profesionistului posibilitatea de a rezilia un contract fără preaviz sau fără o notificare prealabilă, cele care conferă profesionistului dreptul exclusiv de a interpreta clauzele contractuale ș.a.

În cazul în care într-un contract există una sau mai multe clauze abuzive acestea vor fi considerate nule din momentul încheierii contractului, dar acesta din urmă va rămâne în vigoare.

În concluzie, pentru a identifica o clauză abuzivă se poate avea în vedere: dacă aceasta este neclară și este impusă de profesionist, dacă îi creează acestuia un avantaj economic excesiv, dacă limitează drepturile sau obligațiile esențiale sau, nu în ultimul rând, dacă aceasta creează uneia dintre părți o situație dominantă în contract.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.