„Clipa de adevăr” (19) de Gina Zaharia

56
nunta gina zaharia

clipa de adevar logo rubricaDimineața ne-am trezit mai devreme. Andrei mai dormea încă. I-am fixat ceasul pentru ora potrivită. Mircea i-a lăsat un bilet: „Andrei, dacă te simți bine, vino la cursuri, dacă nu, ne vom descurca noi”. Și a semnat: „Mircea și viitoarea doamnă Teodorescu”.

Am ieșit încetișor, încuind ușa cu cheia lăsată de Simona, pe care o găsisem în bucătărie.

Afară, zăpada se așternuse peste alei, primind împăcată pașii noștri. Am mers împreuna acasă, unde „bunicii” așteptau neliniștiți. Era prima dată când lipseam noaptea de acasă.

Au vrut să anunțe poliția, dar gândul că seara fusesem cu Mircea îi ținuse pe loc.

– Sunt fel de fel de oameni, îl certă bunica. Ce, toți crezi că sunt ca mata? Am fost tare îngrijorați, cum să nu fim? Elena este ca și fata noastră, știi bine.

Nici nu termină bine, că Mircea o sărută vioi pe obraz și îi spuse:

– Bunico, să nu fii supărată, de acum înainte Elena va fi a mea. Voi anunța și eu părinții și duminică vom merge împreună la ai ei; vom fixa nunta cât mai curând.

O bucurie mare sclipea în ochii bătrânilor. Prin fericirea mea, redeveneau tineri și retrăiau emoțiile logodnei lor, apoi ale căsătoriei.

– Să fiți fericiți, dragii mei! ne-a urat bunicul și norocul să nu vă ocolească nicicând.

– Dar, continuă bătrâna, unde o să stați?

– Păi…

– Iaca aici, în camera Elenei. Credeți oare că ne vom putea lipsi de voi? Doamne ferește! Nici gând. Aici, în casa asta, pentru totdeauna. Noi nu avem copii și tot ce-i aici al vostru va rămâne. Noi suntem bătrâni. Da’… poate vă grăbiți, mai discutăm noi… apoi, va să zică, credeai că ne-o poți fura, nu?

Am mulțumit și, plini de satisfacție, ne-am îndreptat spre facultate.

Nunta a fost fixată pe 16 ianuarie. În restaurantul „Buzău”, din orașul cu același nume, unde se născuse și copilărise Mircea.

Începuseră pregătirile. Avea să prindă viață, așadar, cel mai frumos vis al meu, țesut prin gânduri și speranțe, teamă și bucurie, neliniște și izbândă.

Îmi pregăteam toaleta cu migală. Purtam în suflet o recunoștință enormă, pe care o aduceam cerului. Ziua cea mare se apropia prea leneșă. Important e că urma să vină.

Ningea cu fulgi mari și repezi. Muzicanții cântau în ritm vioi „Mulți ani trăiască” și întreaga adunare părea fermecată de sărbătoarea noastră, unică și dreaptă, fără să-i deranjeze troienele de afară, care tot adunau zăpadă.

Perechi, perechi, tinerii dansau satisfăcuți, dorindu-și o apropiată și asemănătoare bucurie, iar cei în vârstă, trecându-și degetele prin părul încărunțit, își aminteau că au avut o zi a lor, solemnă și curată, presărată cu busuioc. Eram mireasa lui Mircea, aleasa inimii lui. Îi citeam mulțumirea în ochi, în cuvintele ce sunau ca acordurile unei mandoline pe malul mării. Îi dăruiam, pe veci, ființa mea, îmi dăruia verigheta – simbolul iubirii, al nemuririi dragostei noastre.

Printre norii fumurii, luna își făcea grăbită loc. Dorea să fie martorul fericirii noastre.

Îmbrăcat în costum de culoare deschisă, Mircea părea mai frumos ca oricând. Avea un dar aparte de a mulțumi, prin înfățișarea sa, pe toată lumea. Zâmbea prietenește tuturor, cu un zâmbet sincer, plăcut, statornic.

Se mândreau cu fiul lor soții Teodorescu, acești oameni pe care îi voi numi socri sau, mai bine, mamă și tată. Erau de o veselie molipsitoare.

Nici părinții mei nu s-au lăsat mai prejos. Mama, îmbrăcată într-o rochie de seară, de culoarea cerului senin, radia de mulțumire. Nu mai puțin tata, care-i șoptea întruna:

– Ți-am spus eu, Maria, că Elena noastră va avea noroc?!

M-am simțit norocoasă. Viața-mi dăruise cu ușurință prima și statornica iubire. „Când m-am născut, am gândit eu, la căpătâiul meu au fost numai ursite bune”.

1996

Va urma

Arhiva Clipa de adevăr

Arhiva rubricii Cartea de sub braț de Gina Zaharia 

Promisiunea de joi, roman-foileton de Gina Zaharia

Vezi: Gina Zaharia – Cartea de sub braț la Editura Leviathan, mai 2021

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.