„Curiozități… gastronomice” de Pușa Roth

259
pusa roth curiozitati gastronomice leviathan

delicias regibus logo rubrica leviathan„Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios”, afirma Albert Einstein de la înălțimea inteligenței sale. Plecând de la această afirmație a unuia dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, îmi permit luxul de a fi curioasă, dar la nivelul existenței mele, fără măcar a gândi vreo comparație cu părintele teoriei relativității.

Prin urmare, vă invit la o plimbare, imaginară fireşte, prin bucătăriile lumii, aşa, măcar din curiozitate. Invitația este în egală măsură și o provocare, așa că, presupun, sunteţi curioşi ca şi mine. Cine n-ar fi?

Ei, bine, să începem, dragii mei cititori şi prieteni, cu ceea ce am numit curiozităţi. Vă propun două formule gastronomice pentru a ne satisface pofta ce-o poftim, dar nu mâncare obișnuită, ci curiozități culinare. Prima propunere, de astăzi, cuprinde „carne”, cealaltă, e „vegetariană”, dar nici una, nici alta nu sunt rețete uzuale. De ce am folosit ghilimelele? Veți găsi răspunsul după ce veți citi tot ceea ce am găsit interesant prin bucătăriile lumii. Sigur, acestea sunt doar câteva exemple, care ne pot inspira, adică putem încerca, dacă suntem curioși.

Mâncare de greieri
Mâncare de greieri

Lăcustele reprezintă delicatesele din unele insule din Oceanul Pacific, în Brazilia se pare că furnicile ocupă un loc de frunte, iar pentru indonezian delicatesa numărul unu o reprezintă şarpele afumat. Cei care consumă carne de iepure şi mă refer la Europa, trebuie să ştie că indonezianul nu poate fi convins să o guste. Grecii vechi, cei care ne-au lăsat moştenire, printre altele, marele teatru antic, se ospătau cu greieri, iar mai în zilele noastre cel mai complicat fel de mâncare pare să fie cămila la frigare, fel servit la nunţile beduinilor. De îndată am să vă explic despre ce este vorba. Aveţi puţintică răbdare, vorba lui Conu Iancu!

Gospodinele umplu peşti cu ouă fierte, peştii se introduc în pui fripţi, aceştia în berbeci fripţi, iar  berbecii ajung umplutură pentru cămilă care este şi ea friptă pe jar, la proţap.

Ajungem şi pe bătrânul continent, pentru a aminti că francezii sunt mari amatori de melci, am spune noi, de mii de tone de melci la scară naţională. În Suedia se mănâncă scrumbii cu dulceaţă, iar congolezii, şi aşa ne deplasăm pe continentul negru, gătesc diverse mâncăruri din termite.

Dragii mei, eu nu vă spun poftă bună, pentru că nu vă recomand ceva anume, ci vă propun în compensație diverse salate în care găsim flori comestibile și/sau buruieni.

Limba-mielului
Limba-mielului

Limba-mielului seamănă la gust și la miros cu un castravete proaspăt. Florile albastre pot fi folosite la salate sau sosuri ori supe. Planta conține caroten, vitamina C și acid ascorbic, săruri minerale, acizi grași și tanin.

Petalele gălbenelelor sunt foarte potrivite atât pentru mâncăruri, cât și pentru salate proaspete. Gălbenelele sunt, de asemenea, folosite și ca substitut pentru șofran…

Păpădia se poate consuma cu totul, cu condiția să fie tânără. Salata de păpădie este cunoscută mai ales ca preparat recomandat în rețetele pentru slăbit. Păpădia este una dintre cele mai cunoscute buruieni comestibile din lume, dar e folosită din abundență în bucătăriile din Italia și Franța, mai puțin în țara noastră.

Privim panseluțele care împodobesc orașele și  foarte puțini știu că aceste flori sunt comestibile. Eu zic că e mai bine, că altfel nu ar mai împodobi orașele, pentru că ele ar fi mâncate de pofticioși, ca să vorbim elegant. Sigur, ele sunt folosite în salate,  care vor fi astfel mai frumos colorate. Atât florile de dovleac, cât și cele ale dovleceilor sunt comestibile. Cel mai adesea, acestea sunt umplute cu brânză și sunt prăjite pane. Recunosc, și eu am încercat această delicatesă și, recunosc, mi-a plăcut.

Petalele florilor condurul-doamnei sunt comestibile și au un gust ușor picant. Am plantat în grădină, dar nu cred că m-aș fi îndurat să le mănânc, chiar dacă aș fi știut că sunt comestibile, atât de frumoase sunt!

Unele specii de trandafiri sunt comestibile. În funcție de tip, trandafirii pot să fie dulci sau puțin piperați, parfumați sau fără miros. Să nu uităm de rafinata dulceață de trandafiri. Specialiștii în gastronomie afirmă că sufleul de trandafiri a devenit unul dintre cele mai căutate deserturi la restaurantele de lux.

La fel ca păpădiile, florile de zorele pot fi consumate integral, în salatele cu roșii. De altfel, zorelele au și un efect benefic asupra ficatului, combat constipațiile și dischineziile biliare. Adăugăm că florile de hibiscus, iasomie, lavandă, salcâm și albăstrelele sunt alte plante din grădină care pot deveni ingredientul principal din bucătăria ta.

Grăsița
Grăsița

Nu doar florile ci și buruienile sunt bune în bucătărie, adică sunt comestibile. Grăsița (Portulaca oleracea) este la fel ca oricare altă legumă pe care o folosești în salate, doar că este considerată o buruiană. De la grăsiță se pot mânca frunzele și tulpinile tinere. Acestea se adaugă în salate. În bucătăria noastră nu se folosește acest ingredient, dar îl regăsim în bucătăria libaneză. Grăsița se folosește în celebrele salate fattoush.

Spanacul sălbatic face parte din acele buruieni comestibile pe care le poți folosi în bucătărie fără probleme. În general, apare în grădini și pe câmpuri la începutul verii, iar de la această buruiană se mănâncă frunzele.

Trifoi roșu
Trifoi roșu

Printre cele mai bune buruieni comestibile se numără și trifoiul roșu. Această plantă este cunoscută din bătrâni ca un remediu natural împotriva cancerului. Florile de trifoi roșu sunt dulcege și zemoase și au un conținut ridicat de proteine. Pot fi folosite în salate, în mâncare de orez sau se pot mânca separat, după ce sunt sotate în sos de soia.

În ultimii ani, cresonul a devenit unul dintre cele mai căutate legume în bucătăriile de lux, considerat până nu demult buruiană. Cresonul se găsește sub diferite denumiri, năsturei, năsturei de valeriană sau watercress.

Creson
Creson

Parfumate și delicate, florile de salcâm au beneficii nebănuite pentru sănătate. Ceaiul din flori de salcâm ameliorează tusea, durerile în gât, durerile puternice de cap. O cură cu flori de salcâm poate contribui la tratarea gastritei sau a altor boli de stomac. Florile de salcâm sunt un ingredient extraordinar în clătitele de mai, atunci când înfloresc salcâmii.

Dragii mei, vă doresc o zi bună! Cu bine şi cu bucurie!

Vezi arhiva rubricii Delicias regibus de Pușa Roth

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.