Dalida – articol de Raul Gabriel Gavra

74
Dalida în 1961
Dalida în 1961

fila de calendar rubrica leviathan.roCântăreața, dansatoarea, actrița și modelul Iolanda Cristina Gigliotti s-a născut în 17 ianuarie 1933 la Cairo, Regatul Egiptului. A interpretat melodii în cel puțin cinci limbi (franceză, italiană, arabă, germană și engleză) și a abordat o gamă variată de genuri (pop, chanson, schlager, folk, easy listening, dance și rock), reușind să vândă 170 de milioane de albume în toată lumea. A câștigat 55 de discuri de aur și a fost prima cântăreață care a primit un disc de diamant. Alături de generalul și președintele Charles de Gaulle și de Édith Piaf, în Franța, este considerată una dintre cele mai influente personalități ale secolului trecut. Chiar Édith i-a spus: „Ești câștigătoare, ca mine. După mine, vei fi tu.” De asemenea, în Italia, publicul o îndrăgea foarte mult, fiind votată „Cântăreața favorită în 2004”.

Părinții ei, Filomena Giuseppina (croitoreasă) și Pietro Gigliotti (violonist), provin din localitatea Serrastretta, Calabria. Cu intenția de a-și găsi câte un loc de muncă, s-au mutat în cartierul Shubra din Cairo. Un unchi era proiecționist la un cinematograf local. Interesul Iolandei pentru actorie i se datorează profesiei acestuia. A luat lecții și a participat la spectacolele de la școală, devenind populară în cartier. Cu adevărat, visul i s-a împlinit după ce a câștigat titlul de Miss Egipt 1954, fiind invitată să joace în două filme. Numele său de scenă era Dalila („Era un nume foarte frecvent în Egipt și mi-a plăcut mult”, mărturisea artista). Ulterior, după mutarea în Franța, acesta a devenit Dalida. În Europa, unde a venit cu scopul de a evolua în lumea artistică, Iolanda a fost nevoită să învețe să cânte, probele pentru filme eșuând. A luat lecții și s-a perfecționat rapid. Primele spectacole le-a susținut în „Le Drap d’Or” de pe Champs-Élysées și „La Villa d’Este”, două cabarete celebre. În urma concursului „Les Numéros 1 de demain”, a început să facă primele înregistrări. În scurt timp, a devenit foarte cunoscută. A reușit să se reinventeze mereu, păstrându-și faima de-a lungul carierei. A primit și oferte de a se lansa în Statele Unite ale Americii, dar a refuzat.

În noaptea de 2–3 mai 1987, Dalida s-a sinucis cu o supradoză de barbiturice, motivându-și moartea astfel: „Viața îmi este insuportabilă. Scuzați-mă.” A fost înmormântată în cimitirul Montmartre din Paris.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.