”Despre doar câteva zile petrecute cu Brâncuși” de Marina Roman

289
Colocviile ”Brâncuși”, Târgu Jiu, februarie 2019. De la stânga la dreapta: Adrian Tudor, Serge Fauchereau, Radu Boroianu, Pavel Șușară și Doru Strîmbulescu
Colocviile ”Brâncuși”, Târgu Jiu, februarie 2019. De la stânga la dreapta: Adrian Tudor, Serge Fauchereau, Radu Boroianu, Pavel Șușară și Doru Strîmbulescu

logo rubrica traieste ti artaConstantin Brâncuși, 19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța. Februarie – martie, o lună în care ne gândim mai intens, poate, la sculptorul care, prin arta sa căutătoare, a găsit ”drumul spre Dumnezeu”. Nu este un gând de conjunctură, comemorativ, este doar un timp din an în care, așa cum îi simțim pe cei plecați ai noștri, și el ne este mai aproape. Datorită Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu, perioada aceasta este mai densă și cu un mai mare grad de vizibilitate. Dincolo de activitatea susținută pe care managerul Doru Strîmbulescu a impus-o și de manifestările artistice devenite de-acum tradiționale pe care le organizează în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, precum și cu Institutul Cultural Român – Atelierele ”Brâncuși” (sculptură și pictură/grafică), rezidențe artistice și Premiul Național ”Brâncuși” –, Colocviile ”Brâncuși” – cu recunoscută deschidere internațională – și-au câștigat un loc de onoare în viața culturală românească. Au fost, de-a lungul anilor, prezenți, din străinătate, profesori, critici și istorici de artă și artiști de anvergură precum Maria del Pilar Ortiz Calderon, Friedrich Teja Bach, Jonathan Wood, Alison Wilding, Doina Lemny și mulți alții.

Invitatul special al sesiunii din februarie anul acesta a fost Serge Fauchereau – ”unul dintre cei mai mari prieteni ai României creative”, așa cum l-a prezentat Radu Boroianu într-un captivant laudatio. Titlul conferinței pe care autorul volumului ”Pe urmele lui Brâncuși” a susținut-o la Târgu Jiu a fost ”Brâncuși – Viața, Moartea, Timpul”. Profesorul și reputatului critic de artă francez, născut la 31 octombrie 1939 la Rochefort sur Mer – Charente Maritime – în vestul Franței, a predat literatură americană modernă la Universitățile din New York și Texas, apoi, reîntors acasă, s-a dedicat artelor frumoase: ”remarcabil organizator de mari expoziții. Comissair au Patrimoine, Serge Fauchereau semnează în același timp afișele Muzeului de Artă Modernă al Franței din Centre Georges Pompidou, transformă muzee de artă modernă din Londra (Tate Modern) sau Madrid (Reina Sofia) și publică o întreagă bibliotecă dedicată marilor nume ale artei și literaturii sau memoriilor sensibile și subtile ale copilului și adolescentului ce a fost. Citez la întâmplare, la început, titlurile în original ale unor cărți: «Introduction dans la poésie américaine», «Avant-gardes du XXe siècle», «Les Peintres mexicains, «Le cubism – une revolution», «L’Europe des esprits», «Les Petites Âges, «Tristan Tzara – L’Homme approximatif», «Kandinsky, «Picasso», traduceri în franceză ale unor poeme de Lucian Blaga și Tristan Tzara publicate în reviste celebre ale epocii, «L’avant-garde russe», «Malevich, «Sur les pas de Brancusi», «Toulouse-Lautrec», «Kupka, «Pikavia, «Bruno Schulz», «Mondrian» și mă opresc pentru a vă semnala celebrele expoziții: Paris-New York, Paris – Berlin, Europe – Europa, Futurismo – Futurisimi, Les Realismes, Century City.” (Radu Boroianu).

Căldura cu care profesorul Fauchereau a vorbit despre Brâncuși, înțelegerea adâncă a artei și a spiritualității românești, dar nu în ultimul iubirea cu care s-a apropiat de țara noastră și bucuria cu care de fiecare dată vine în România sunt emoționante.

Sculptorul Valer Neag
Sculptorul Valer Neag

Țin să menționez aici, și nu doar ca interludiu, intervenția lui Pavel Șușară despre exegeza lui Constantin Brâncuși, care a fost, așa cum criticul de artă ne-a obișnuit, spectaculoasă. Cum în aceeași notă bogat cromatică au fost și cuvintele cu care el a deschis cele două expoziții la care Serge Fauchereau a participat cu aceleași bune sentimente: personala de sculptură a lui Valer Neag, intitulată ”Umbra”, și cea de pictură, ”Semne”, a lui Vasile Tolan.

Pictorul Vasile Tolan. Foto: Claudiu Victor Gheorghiu
Pictorul Vasile Tolan. Foto: Claudiu Victor Gheorghiu

Amfitrionii evenimentului, Doru Strîmbulescu, directorul Centrului ”Brâncuși” din Târgu Jiu, și, din partea autorităților locale, viceprimarul Adrian Tudor se pregătesc acum pentru a-și primi oaspeții, în perioada 15 – 17 martie 2019, la următoarea sesiune, a cărui invitat special va fi profesorul universitar doctor Sorin Alexandrescu, profesor emerit la Universitatea din Amsterdam și profesor asociat la Universitatea din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, pe care l-a fondat în anul 2001 și al cărui director este.

Despre Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu vom vorbi cât de curând, într-un amplu interviu pe care managerul Doru Strîmbulescu l-a promis revistei ”Leviathan”.

Colocviile ”Brâncuși” Târgu Jiu, 15 – 17 martie 2019

Program

Vineri, 15 martie 2019, ora 17.00:

Vernisajul expoziţiei „Eloquentis II” – autor: Zuzu Caratănase, curator: Vasile Fuiorea

Loc de desfăşurare: Galeriile Municipale de Artă, str. Traian nr. 7. Prezintă: Pavel Şuşară, critic de artă

Sâmbătă, 16 martie 2019, ora 11.00:

Conferinţa ”Absența lui Brâncuși!”, susţinută de profesorul emerit Sorin Alexandrescu, directorul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București

Loc de desfăşurare: Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu”

Ora 17.00:

Vernisajul expoziţiei ”Eșantion” a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Curator: Vlad Ciobanu

Loc de desfăşurare: Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu”. Prezintă: Pavel Şuşară, critic de artă

Ora 19.00:

Concert susținut de cunoscutul interpret de jazz Mircea Tiberian

Loc de desfăşurare: Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”.

Parteneri ai evenimentului: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Muzeul Judeţean Gorj ”Alexandru Ştefulescu”, Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” 

Arhiva rubricii Trăiește-ți arta! de Marina Roman

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.