Dezvelirea statuii lui David de Michelangelo (8 septembrie 1504)

297
david michelangelo

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_La data de 8 septembrie 1504, sculptura din marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența, în fața Palatului Vechi unde a rămas până în iulie 1873, când s-a decis ca opera să fie mutată în interiorul Galeriei Academiei pentru a evita ca agenții externi să o distrugă. Azi, în Piața Signoria este o copie a acesteia.

În iulie 1501 Michelangelo Buonarroti a fost chemat la Florența, la Opera del Duomo, unde i s-a propus să lucreze la o statuie de mari proporții, un David, ce trebuia sculptat dintr-un mare bloc de marmură ce zăcea abandonat în curtea Operei din Duomo. Acest bloc de marmură albă de Carrara fusese deja încredințat la doi sculptori, Agostino di Duccio în 1464 și lui Antonio Rossellino în 1475, dar a fost abandonat de amândoi din cauza numeroaselor imperfecțiuni ale materialului, riscând să compromită o operă de dimensiuni excepționale.

Michelangelo avea doar 26 ani, dar devenise deja cel mai cunoscut și mai bine plătit artist din acea epocă după ce realizase Pietà de la Vatican. Michelangelo a acceptat oferta și timp de trei ani, din 1501 până în 1504, a lucrat la realizarea lui David.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.