”Dinu Lipatti, un geniu modest” de Daniela Șontică

1890
Dinu Lipatti
Dinu Lipatti

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roDinu Lipatti a rămas în conștiința iubitorilor de cultură prin talentul deosebit de pianist, dar și prin moartea survenită la numai 33 de ani, aureolând astfel latura sa de geniu.

Steaua muzicii i-a strălucit încă de la naștere, întrucât părinții săi erau și ei muzicieni, în plus, nașul său de botez a fost chiar George Enescu.

Educat în spiritul unei bune tradiţii muzicale, Dinu Lipatti a ajuns repede să-i uimească pe toţi cei din jur.

După ce a fost admis la Conservatorul din Bucureşti, în 1934, a participat la concursul internaţional de pian de la Viena. A primit atunci doar locul al doilea, deși a impresionat audienţa cu interpretarea sa. Unul dintre membrii juriului l-a invitat pe Lipatti la Paris să-şi continue studiile de pian la École Nationale de Musique. Printre profesorii francezi de la care a învăţat muzică se numără Paul Dukas şi Nadia Boulanger.

Doi ani mai târziu, Dinu Lipatti începea seria de concerte prin Europa, în timpul cărora faima sa a crescut tot mai mult. În acea perioadă, a concertat și la Bucureşti, acompaniindu-l pe George Enescu, spre bucuria publicului românesc. Vremurile deveneau tulburi însă, al Doilea Război Mondial se abătea asupra Europei şi nu mai lăsa loc muzicii.

Dinu Lipatti la ultimul său recital, Besançon, 16 septembrie 1950. Fotografie din arhiva Bibliotecii Naționale a Franței
Dinu Lipatti la ultimul său recital, Besançon, 16 septembrie 1950. Fotografie din arhiva Bibliotecii Naționale a Franței

În 1943, artistul a plecat în Elveţia, unde a devenit profesor de pian la Conservatorul din Geneva. A susţinut și acolo recitaluri de pian, sub baghete celebre, precum cea a lui Herbert von Karajan. Este perioada în care a realizat și imprimări pe discuri.

Pianista Clara Haskil spunea că artistul român era atât de modest şi de natural în interpretarea sa, încât părea că nu-i era la îndemână talentul său: ”Dinu Lipatti dă impresia că se jenează cu propriul său geniu”.

Pianistului abia trecut de 30 de ani i s-a declanșat leucemia și, cu toate că mari artiști ai lumii au contribuit cu bani pentru a-l ajuta în procurarea tratamentului foarte scump, boala nu l-a cruțat.

La 33 de ani, Dinu Lipatti avea să moară la Geneva, ţinând în mână partitura Quartetului în fa minor de Ludwig van Beethoven. Ultimele sale cuvinte au fost: ”Nu-i de ajuns să fii mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu!”.

Dinu Lipatti interpretează Sonata în la minor, KV 310 de Mozart la ultimul său recital,  Besançon, 16 septembrie 1950.

Dinu Lipatti interpretează Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 16 de Edvard Grieg (I. Allegro molto moderato, II. Adagio, III. Allegro moderato e marcato). Orchestra Philharmonia din Londra, dirijor: Alceo Galliera. Înregistrare din 1947

Coral-preludiu în Sol major, ”Jesus bleibet meine Freude” (”Iisus este bucuria mea”), din Cantata ”Herz und Mund und Tat und Leben”, BWV 147 de Johann Sebastian Bach • Siciliana din Sonata nr. 2 pentru flaut și clavecin, BWV 1031 de Johann Sebastian Bach (aranjament pentru pian de Wilhelm Kempff) – interpretează Dinu Lipatti, înregistrări Casa de discuri ”Columbia” (Anglia), Geneva, 11 iulie 1950 (CX, disc de 30 cm, cu turația 33). 

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.