Eyvind Johnson, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

31

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_29 iulie 1900–25 august 1976

Scriitor suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1974, împreună cu Harry Martinson.

Motivația Juriului Nobel a fost următoarea: „pentru o artă narativă vizând peste țări și epoci și pusă în slujba libertății.” (Laureații Premiului Nobel pentru Literatură, București, „Contemporanul”, 1983, p. 533)

Opera sa este profund angajată în contemporaneitate, de accentuat caracter intelectualist, cu problematică socială, politică și psihologică, influențată de analiza freudiană a inconștientului, dar și de experiența artistică oferită de proza lui Proust și Joyce.

La 14 ani, Eyvind pleacă în lume ca să-și câștige singur existența. Face tot felul de munci, lucrează la fasonatul lemnului de construcție și la fabrica de cărămizi. Între 1915–1919 lucrează ca vânzător de bilete, plasator și operator la un cinematograf.

În timpul grevei metalurgiștilor din Stockholm, în 1920, a încercat să trăiască din scris, ceea ce abia îi asigura un minim de existență. În această perioadă a reușit, împreună cu câțiva scriitori, tot de vârsta lui, să editeze o revistă literară, „Vãr Nutid” („Prezentul nostru”), publicație din care au apărut șase numere. În perioada aceea aparținea grupului de scriitori – în devenire – autointitulat „Cai verzi”. Firește, pentru a putea trăi, a continuat să facă diferite munci și în 1921 pleacă în Germania, apoi ajunge la Paris, unde își câștigă o existență precară scriind la un ziar în suedeză, lucrând ca betonist sau spălând vase într-un mare hotel de lângă Gara de Nord. Se reîntoarce la Berlin, unde stă până în toamna anului 1923, după care revine în Suedia.

Opere, selectiv: De fyra främlingarna (Cei patru străini, 1924); Stad i mörker (Oraș în umbră, 1927); Avsked till Hamlet (Adio, Hamlet, 1930); Regn i gryningen (Ploaie în zori, 1933); Romanen om Olof (Romanul despre Olof, 1934, 1937); Strändernas svall (Valul uriaș, 1946, adaptarea pentru teatru în 1948); Drömmar om rosor och eld (Vise despre trandafiri și flăcări, 1949).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.