Festivalul Internațional ”George Enescu”: De la Weber la Enescu (luni, 9 septembrie 2019, București)

117
Desen de Carl Wilhelm Gropius pentru actul al III-lea al operei 'Der Freischütz' de Weber, 1821
Desen de Carl Wilhelm Gropius pentru actul al III-lea al operei 'Der Freischütz' de Weber, 1821

logo festival enescu 2019 site leviathan.roUn recital cameral cu lucrări de Enescu, Brahms și Franck deschide programul zilei luni, 9 septembrie 2019, în Festivalul Internațional ”George Enescu”, la ora 17.00 la  Ateneul Român. Protagoniști: Alexander Kniazev (violoncel) și Plamena Mangova (pian). Program: Enescu, Sonata I în fa minor pentru violoncel și pian, op. 26 nr. 1, Brahms, Sonata nr. 2 în fa major pentru violoncel și pian, op. 99, Franck, Sonata în la major pentru vioară și pian, în versiune pentru violoncel.

Recitalul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Clément Marot (1495 – 1544)
Clément Marot (1495 – 1544)

Al doilea concert din Festival al Capelei de Stat din Dresda, cu Myung-Whun Chung la pupitrul dirijoral (Sala Palatului, ora 20.00) va începe cu Uvertura operei ”Freischütz” de Carl Maria von Weber. În aranjamentul orchestral al lui Theodor Grigoriu, vom asculta apoi cele Șapte cântece pe versuri de Clément Marot de George Enescu (Estrenne à Anne / Languir me fais / Aux damoyselles paresseusses / Estrenne de la Rose / Present de couleur blanche / Changeons propos / Du conflit en douleur). Solistă: soprana Laura Aikin. Inițial fusese anunțată Kristine Opolais, care, din motive de sănătate, nu a mai putut veni la București.

Concertul se va încheia cu Simfonia a IV-a în mi minor, op. 98 de Johannes Brahms și va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

***

Caracterizat de revista britanică BBC Music drept ”un artist cu un simț incredibil al muzicii și o tehnică fenomenal de perfectă”, violoncelistul și organistul Alexander Kniazev, născut în 1961, la Moscova, este deja artist emerit al Rusiei. Absolvent al Conservatorului de Stat din Moscova la violoncel și al Conservatorului de Stat Nizhny-Novgorod la orgă, Alexander Kniazev este câștigător al unor concursuri internaționale reputate, cum ar fi competiția ”Ceaikovski” de la Moscova, competiția UNISA din Africa de Sud și Concursul ”Cassado” din Florența.

Ca solist, a cântat cu BBC Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Tokyo Symphony Orchestra, Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, Svetlanov State Academic Symphony Orchestra din Rusia, Orchestra Simfonică Ceaikovski, Orchestra Națională a Rusiei și evoluează în formația camerală Moscova Virtuosi. A colaborat cu numeroși interpreți de renume, printre care Kurt Masur, Yevgeny Svetlanov, Mstislav Rostropovich, Yuri Temirkanov, Neeme Järvi, Vladimir Fedoseyev, Mikhail Pletnev, Yuri Bashmet, Vladimir Spivakov, Vadim Repin, Sergei Krylov, Denis Matsuev, în trio cu Boris Berezovsky și Dmitry Makhtin și, mai nou, cu Nikolai Lugansky și Vadim Repin. Concertele lui Alexander Kniazev au fost recompensate cu ovații în întreaga lume, în săli prestigioase cum ar fi Concertgebouw din Amsterdam, Salle Pleyel și Théâtre des Champs Élysées din Paris, Palais des Beaux Arts din Bruxelles, Wigmore Hall și Royal Festival Hall din Londra, Mozarteum din Salzburg, Musikverein și Konzerthaus din Viena.

Discografia lui Alexander Kniazev include înregistrări cu lucrări de Bach, Mozart, Brahms, Rahmaninov, Șostakovici, Chopin, Franck, Ysaÿe, o antologie cu lucrări pentru violoncel de Reger, Concertul pentru violoncel, al lui Dvořák, Variațiunile lui Ceaikovski și piesele lui Bloch. Albumele lui au fost primite elogios de critică (Echo Klassik din Germania, Diapason din Franța) și au fost recompensate cu Premiul Gramophon al Marii Britanii. În prezent, Alexander Kniazev este solist la Filarmonicii din Moscova.

Pianista bulgară Plamena Mangova (născută în anul 1980) s-a făcut remarcată în competiția Queen Elisabeth, de la Bruxelles, în 2007. Premiul obținut aici a fost urmat de câștigarea unui Diapason d’Or de l’Année pentru primul ei album, dedicat lui Șostakovici.

Abilitățile ei de pianistă de concert au propulsat-o rapid pe marile scenele ale lumii, ea concertând acum alături de orchestre de renume, precum Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestre Philharmonique de Radio France și Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova. Plamena Mangova este, de asemenea, un muzician de cameră foarte căutat și apare constant alături de artiști precum Maria João Pires, Boris Berezovsky, Augustin Dumay, Mihaela Martin, Jian Wang, Pascal Moragues, Alexei Ogrintchouk, Alexander Knyazev, Frans Helmerson, Nobuko Imai și Quatuor Ysaÿe.

***

Laura Aikin este un artist liric impresionant, o cântăreață cu o întindere peste trei octave și cu un repertoriu divers, de la perioada barocă, la lucrări contemporane, ceea ce o face una dintre cele mai râvnite prezențe pe scenele marilor teatre de operă din lume. Este invitată constant la Scala Milano, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat a Bavariei, Opernhaus Zurich, Opéra National de Paris, Metropolitan Opera New York și multe alte instituții muzicale de renume.

A cântat sub bagheta unor dirijori ca Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Martin Brabbins, Sylvain Cambreling, William Christie, Christoph von Dohnányi, Iván Fischer, Mikko Franck, Daniele Gatti, Michael Gielen, Nikolaus Harnoncourt, Manfred Honeck, Jakub Hrůša, René Jacobs, Fabio Luisi, Kent Nagano, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli, Michael Tilso, Thomas and Franz Welser-Möst și mulți alți maeștri exigenți și inspirați.

Vezi: www.festivalenescu.ro


Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site publicăm detalii despre programul fiecărei zile a festivalului și transmisiile tv și radio (în direct sau înregistrate), despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.