Festivalul luminii, ”Signal”, de la Praga (12–15 octombrie 2017)

814
Foto © Jan Tichy
Foto: © Jan Tichy

rubrica corespondenta leviathan,ro logoFestivalul luminii, ”Signal” se va desfăşura la Praga ca şi în anii trecuţi la mijlocul lunii octombrie, mai exact de joi, 12 până duminică, 15. Vizitatorii vor vedea circa douăzeci de instalaţii ale unor autori cehi şi străini. Instalaţiile vor fi pentru prima dată  plasate pe două trasee oficiale ale festivalului: pe traseul Centru şi pe Vinohrady.

Străzile şi locurile publice ale Pragăi, cele mai cunoscute monumente istorice dar şi zone mai puţin cunoscute se vor transforma timp de patru seri, sub bagheta unor personalităţi cehe şi internaţionale ale designului luminii, în obiecte şi spații artistice, care prin forme netradiţionale captează diverse chipuri ale Pragăi contemporane şi istorice.

”Heardt”
”Heardt”

Programul  festivalului Signal va fi completat penru prima dată cu opere care au fost realizate în urma invitaţiei publice făcute în această primăvară. Pentru noua secțiune intitulată Signal Calling au fost alese instalaţiile Anonymous Illusion” a studenţilor atelierului Milenei Dopitová la Academia de arte vizuale (AVU), opera ”Suprafaţa (Hladina)” a colectivului artistic Blok_4 şi instalaţia unică Heardt” a autorilor Anna Feyrerová, Bára Anna Stejskalová, Richard Dobřichovský şi Tomáš Bukáček. Aceasta este prima operă cehă din istorie care a obţinut Honoraria grant la celebrul festival american Burning Man, din deşertul  Nevada. Această inimă 3D ce reacţionează prin culori la muzica de la pianul conectat, a fost prezentată în premieră mondială la sfârşitul lui august. După succesul său american, vizitatorii festivalului ”Signal” vor putea vedea Heardt” la Praga pentru prima oară. Instalaţia Heardt” va putea fi văzută în Piaţa Haštalská din centrul Pragăi.

Festival Signal Praga

Festivalul ”Signal” este cel mai mare eveniment cultural din Cehia, care, datorită îmbinării unice a artei, spaţiului urban şi a tehnologiilor moderne a atras în cei patru ani existenţă peste 1,5 milioane de spectatori la Praga

Finanţarea festivalului este realizată cu ajutorul programelor de sponzorizare, mai ales din partea Primăriei Municipiului Praga, a Ministerului Culturii şi a primăriilor de sector.

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Foto © Dusan Vondra
Foto: © Dusan Vondra

signal praga

Arhiva rubricii Corespondență

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.