– Natura umană este, din fericire, de o mare varietate. Există și firi contemplative care eșuează în planul acțiunii cu ușurință, dar surprind, cu aceeași ușurință, „nuanțe” ale adevărului pe care alții le ignoră, și care pot orienta fertil acțiunea.
– TRANS-FORMAREA socială, urgent necesară pentru omenire, nu poate să înceapă decât prin schimbări succesive ale stilului de viață la nivel individual. Schimbări liber asumate, pe fondul acutizării responsabilității individuale, care vor atinge întreaga viață, întreaga gândire și întregul comportament social și se vor constitui într-un flux ireversibil. Pentru început, tot ceea ce vom crea și produce ar trebui să fie stimuli ai acestei deveniri.
– Liderul stă întotdeauna în ultima bancă. Un loc optim pentru observarea ÎNTREGULUI. Nu se avântă în față niciodată, doar provoacă, stimulează, moderează, iar lucrurile sunt mereu la locul lor. În momente critice, oferă perspectiva viabilă.
– Politicianul se aruncă în prima bancă. E mereu agitat și cu mâinile pe sus. Fură de toate, mai ales frânturi de gânduri, și vrea cu tot dinadinsul să le vândă. Când deschide însă gura, vorbele i se veștejesc instantaneu.
– M-am rătăcit cu ochii în zare și când m-am regăsit, am văzut o altă lume.
– Nostalgia Paradisului îl animă pe orice descoperitor și îl propulsează spre Utopie. De la realitatea dată, el aleargă la o realitate de descoperit.
– Există multe forme de curaj. Mie îmi place curajul de a fi ce nu știi că ești… dar vei afla pe drum.
– Există Dumnezeu. Cum altfel s-ar fi putut naște ideea de a înlănțui conștiința în animalitate?
Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu
Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu
Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu