„În pustietatea cuvintelor” (42) de Nicolae Lotreanu

53
nicolae lotreanu rubrica aforisme

logo al treilea ochi Dacă gândim cât de cât, observăm că tendința dominantă în societățile actuale este robotizarea omului. O fi efectul conspirației sau al mediocrației?

În prima fază, tehnologia va fi un nou zeu pentru omenire și va fura cea mai mare parte a vieții mai multor generații, dar cele care vor urma vor putea să se folosească de resursele cvasi-nelimitate ale acesteia. Astfel, devine posibilă revoluția interioară: natura umană, la nivel individual, va beneficia de stimuli de mare complexitate iar evoluția va deveni mai dinamică și mai diferențiată. Va fi eliminat decalajul dintre indivizi și grupuri umane, iar masificarea va fi epuizată.

Suferința, atâta timp cât nu produce daune ireparabile corpului și minții umane, este un dascăl de neînlocuit pentru om, pentru că furnizează experiențe limită, de o complexitate dramatică. În acest fel, natura umană este puternic stimulată, iar răspunsurile ei sunt din ce în ce mai cuprinzătoare.

Fericirea este una dintre cele mai mari amăgiri ale spiritului. Momentele de fericire reenergizează și aduc un echilibru psihic binefăcător. O stare permanentă de fericire ar destrăma însă orice dorință de evoluție și transformare, oprind astfel cursul oricărei deveniri. Din fericire… fericirea este fulgurantă, permanentizarea ei nu este posibilă decât prin autoanihilare.

Individualitatea este modul în care universalitatea ia formă, adică devine activă.

Omul poate suprima orice nevoie ori durere, în extremis, prin sinucidere. Nevoia, necesitatea, libertății este una interioară. Împlinită fiind, sinuciderea dispare ca posibilitate. Omul nu se va sinucide niciodată dacă este liber pe deplin.

Timpul este dinamică, eternitatea este statică. Asta a vrut să spună Blaga când a afirmat că eternitatea s-a născut la sat.

Ceea ce nu a fost posibil în trecutul istoric este realizabil în viitorul imaginar.

Triada hrană – educație – libertate ar trebui să fie deviza acestui secol!

Cel mai mare risc al migrației masive este dislocarea culturală, deposedarea unor comunități întregi de propria istorie. Se declanșează o criză identitară, frustrare și violență și se pierde, astfel, exact ceea ce ar fi putut fi marele câștig al umanității – o nouă sinteză culturală și un nou salt educațional.

Un nou abuz al puterii: sublimarea ei în autoritate printr-o alchimie a manipulării.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.