„În pustietatea cuvintelor” (45) de Nicolae Lotreanu

59
filosofie nicolae lotreanu

logo al treilea ochi Inteligența artificială a început ofensiva împotriva bio-psiho-raționalității. Mai întâi, o anesteziază cu jocuri pe calculator.

Există prea puțini preoți cu adevărat credincioși și sunt mai puțin folositori tagmei. De aceea, dacă nu pot fi „domesticiți”, vor fi izolați, iar, după moarte… sanctificați. Măcar moaștele să devină folositoare!

Suntem specialiști în a inventa motivații, repede găsitori de scuze și am pierdut ritmul cu noi înșine.

Unii cred că noi (trăitori în secolul XXI – o măsurare convențională) gândim altfel decât predecesorii noștri. E adevărat, gândim mai rar și din ce în ce mai superficial!

Izvorul credinței este sacrul. De aceea exhibarea ei este o blasfemie!

Credința religioasă este o formă a credinței. Dacă îți pierzi religia, riști să-ți pierzi identitatea moștenită, dacă îți pierzi credința, te rătăcești pe tine însuți.

Dacă depășește un anumit nivel al ierarhiei sociale, proprietatea te scoate din morală, iar individualitatea te exclude din colectivitate.

Omul cu adevărat liber nu are nevoie de legi, nici măcar juridice: ele sunt deplin internalizate în structura sa morală.

Morala este infrastructura sufletului. O dată retezată, întregul edificiu se prăbuşeste. A ieşi din morală înseamnă a-ţi tăia rădăcinile sacre ale umanităţii elementare.

Saltul şi prăbuşirea sunt aceleaşi. Efectele sunt diferite, sub influența forței gravitaţionale.

Atâta timp cât puterea îşi conservă misterul, generează autoritate. În momentul devoalării ei, se naşte o cascadă de conflicte. Când este folosită, puterea poate fi evaluată, calculată şi devine accesibilă, iar tentaţia de a o cuceri se generalizează.

Recesivitatea naturii umane a protejat, până acum, umanitatea în fața ofensivei distructive a omenirii conformiste, pentru care realizarea socială este binele suprem.

Am tot relativizat răul, până când l-am transformat în… rău necesar.

Putem fi invadați în toate manifestările noastre. În viața interioară nu poate pătrunde nimeni și nimic fără vrerea noastră.

Arhiva rubricii Al treilea ochi de Nicolae Lotreanu

Arhiva rubricii Receptare și comunicare de Nicolae Lotreanu

Vezi și arhiva rubricii Patologie politică: realități românești de Nicolae Lotreanu

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.