Inaugurarea Castelului Pelişor din Sinaia

476
pelisor

fila de calendar rubrica leviathan.roLa data de 24 mai 1903, acum 120 ani, era inaugurat Castelul Pelişor din Sinaia, reşedinţă princiară şi regală. A fost construit între anii 1899–1902, din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria, de către arhitectul ceh Karel Liman. În actul inaugural al castelului, pictat de regină pe pergament se consemnează: „Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă, primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor” .

La Pelișor au crescut și au copilărit Carol al II-lea (viitorul rege), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta  (regina Greciei) şi principele Nicolae.

În comparație cu Peleșul, care are 160 de camere, Pelişorul are doar 99 de încăperi. Iar dacă execuția i-a aparținut lui Liman, decorațiunile poartă amprenta unei personalităţi puternice, Regina Maria, care l-a gândit în stilul Art Nouveau, mișcarea artistică de la începutul secolului al XX-lea. Interioarele sunt o îmbinare fericită de elemente de stil bizantin, motive celtice şi româneşti.

Camera de aur
Camera de aur

În vreme ce Holul de Onoare este lambrisat cu lemn de stejar, iar Dormitorul de Aur cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit, Camera de Aur, biroul reginei și încăperea pivot a palatului, este insolită ca decoraţie. Pereţii din stuc aurit poartă frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema oraşului Nancy, capitala Art Nouveau-lui, dar amintește și de Scoţia, locul natal al Mariei. Mobilierul decorat cu elemente celtice şi bizantine este pus în valoare şi de luminatorul cu forma unei cruci celtice de pe plafon.

În 1938, cu sănătatea şubrezită şi aflând de la doctori că sfârşitul era aproape, Regina Maria hotărăşte să se întoarcă în ţară, şi pe 18 iulie, moare în Camera de aur a Castelului Pelișor.

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.