„Ivan Turbincă” de Ion Creangă

964
Ivan-Turbincă-dramatizare-de-Costin-Tuchilă-după-Ion-creangă

fila de calendar rubrica leviathan.roCu 146 de ani în urmă, la 1 aprilie 1878, Ion Creangă publica, în „Convorbiri literare”, povestea Ivan Turbincă, chintesenţă a viziunii populare româneşti asupra mitologiei creştine şi ilustrare strălucită a uneia din temele principale ale operei lui Creangă: competiţia dintre isteţime şi prostie.

Narațiunea are o temă cu origini comune în folclorul românesc și în cel european. Ea relatează aventurile unui soldat rus care călătorește din lumea celor vii în Rai și Iad, căutând nemurirea. La începutul poveștii, Dumnezeu răsplătește caracterul milos al lui Ivan cu un sac (turbincă) în care acesta poate introduce orice sau pe oricine dorește, iar fostul soldat o folosește pentru a-l supune pe Satan și pe mai mulți draci și se servește de ea, în cele din urmă, pentru a înșela Moartea. Textul include, de asemenea, un portret al Sfântului Petru ca paznic al Raiului, o referire la puterile miraculoase ale Sfântului Nicolae, precum și referințe umoristice la stilul de viață al boierilor autohtoni. Protagonistul însuși se dovedește a fi credincios și inteligent, dar este motivat în primul rând de petreceri și de băutură, activități pe care dorește să le practice veșnic.

Vezi: ”Oare de câte veacuri trăiesc? Nenumărate” – Ivan Turbincă

Ascultă Ivan Turbincă, dramatizare de Costin Tuchilă, regia artistică: Vasile Manta, 2018, cu Petre Lupu în rolul lui Ivan Turbincă – click aici.

Pagina de facebook Ivan Turbincă

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.