Johann George Lehner, părintele „Frankfurter” (13 noiembrie 1805)

204
frankfurter

fila de calendar rubrica leviathan.roSe împlinesc 215 ani (13 noiembrie 1805) de când Johann George Lehner, un măcelar din Viena, inventa un produs alimentar pe care l-a numit „frankfurter”, o reţetă mai veche a hot dog-ului de astăzi.

Tânărul Johann Georg Lahner născut la Gasseldorf (Germania) şi stabilit la Viena, propunea pentru prima oară clientelei sale nişte cârnaţi făcuţi din carne de porc şi de vită şi înveliţi în intestine de oaie. În perioada în care şi-a făcut ucenicia în Germania, Lahner a învăţat să facă cârnaţi dintr-un singur fel de carne însă, după ce s-a mutat la Viena, i-a venit ideea să asocieze carnea de porc şi de vită. Lahner şi-a denumit invenţia „Frankfurter Wiener Wurst”, aceasta devenind populară sub numele „Frankfurter Wurst”. Cârnaţii lui Lehner au fost mâncarea favorită a muzicienilor Johann Strauss şi Franz Schubert. Consacrarea acestui fel de mâncare a venit după ce împăratul Franz Josef a cerut să i se livreze zilnic „cârnaţi de Frankfurt” la palatul sau din Hofburg.

Notorietatea noii invenţii culinare a depăşit limitele capitalei austriece, cârnaţii fiind extrem
de apreciaţi de publicul de la Paris, Londra şi Roma. Destinul invenţiei macelarului Lahner nu s-a limitat la Europa.

De cealaltă parte a Atlanticului, unde „cârnaţii de Frankfurt” au ajuns pentru prima oară în
1893, aventura a continuat. Potrivit informaţiilor, un negustor ambulant de cârnaţi a avut
ideea de a introduce cârnaţii într-o chiflă, astfel luând naştere renumitul „hot dog”. De atunci, americanii mănâncă şapte miliarde de „hot dog” numai în timpul verii, potrivit National Hot Dogs and Sausages Council. Puse cap la cap, lungimea sandwichurilor hot dog
consumate de americani este egală cu de 171 de ori distanţa care separă New York de Frankfurt.

Surse: stiri. apropotv.ro; www.rador.ro , Centrul de documentare „Dimitrie Gusti” al Societății Române de Radiodifuziune.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.