La Brăila, ”Zâmbetul uneşte”

199
Biblioteca Județeană”Panait Istrati” Brăila, 30 mai 2019
Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, 30 mai 2019

logo zambetul uneste articoleData stelară, 30 mai 2019, ora 15.30. La Brăila, Dunărea s-a oprit o clipă pentru a culege în valurile sale glasuri vesele de copii aduse din văzduh de pescăruşi culegători de zâmbete. O  lotcă curioasă şi-a încetinit lopătarul ca să prindă copilăria ivită din senin. Pe străzile Chirei, braţ la braţ, mergeau dorinţa şi arta pe care un grup de copii le aşteptau la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila, sala Împrumut pentru Copii – Ludotecă.

logo mic leviathanŞi au venit. Au venit împreună cu Lică Barbu, care aducea în mapa prieteniei proiectul iniţiat de Asociaţia Culturală Leviathan: ”Zâmbetul uneşte”.

Proiectul propus chiar de mesagerul său, Lică Barbu, se doreşte a fi o misiune pentru un timp nelimitat, de captivare a copiilor la dragoste pentru cultură, de stimulare a copiilor cu talent, şi nu numai, într-un grup artistic original, cu mult umor, prin forme de interpretare mai rar folosite în acest gen de grupuri, abordând  încet, dar sigur, à capella, pantomimă, scenete umoristice, poezie, desene, dar mai ales, foarte mult divertisment cu entuziasm.logo bibl jud braila

Lică Barbu, vădit emoţionat, a primit copiii, cum altfel, decât cu un zâmbet pornit din dragoste pentru copii, acel zâmbet, străjer al întâlnirilor emoţionante, s-a prezentat cine e şi pe cine reprezintă, iar apoi, s-a pornit pe povestit ce şi cum este cu acest grup artistic.

Ochi jucăuşi îl priveau curioşi, aşteptând parcă începerea repetiţiilor. Prin descrierea proiectului şi explicarea fiecărui pas spre succes pe care toţi membrii grupului trebuie să-l facă împreună şi numai împreună, prin multă muncă în ateliere de acomodare cu acest gen artistic, copiii s-au mai domolit un pic în dorinţa de a începe imediat activitatea grupului. Au înţeles că e drum lung, dar după cum ştim, pentru a-şi realiza un vis, copiii nu cunosc obstacole şi pentru a fi mai clare aceste chestii noi pentru ei, au năvălit peste Lică Barbu cu multe întrebări, care de care mai interesante.

Lică Barbu
Lică Barbu

Cu mult tact, copilăreşte, Lică Barbu le-a dat răspunsuri pe măsura înţelegerii lor, cu toate că, uneori, mai repeta ce mai spusese, s-a dat clar de gol că e un Licuţă bramburit, dornic de joacă.

Asta îşi doreau şi copiii, adică un partener de joacă, un partener care să-i călăuzească în arta spectacolului specifică pentru copii, exact cum şi-a propus proiectul ”Zâmbetul uneşte”, având în vedere ca fiecare moment artistic să se desfăşoare ca un joc în care toţi copiii participanţi să se bucure aşa cum ştiu ei în inocenţa lor. Nici că se putea mai minunat.

Şi cum nimic nu e întâmplător, discuţia întâlnirii având loc la o masă rotundă, atmosfera prietenească s-a unit, simbolic, într-un cerc al prieteniei necondiţionate.

S-a votat involuntar ca denumirea grupului să rămână ”Nino Nino”. Deocamdată. Pentru că s-au avansat şi alte păreri. Mă rog, toţi copiii sunt liberi la sugestii. E grupul lor şi împreună cu Lică Barbu vor lua decizii de grup, ca într-o familie.

Grupul Nino nino zambetul unește

După aproximativ două ore, nici nu şi-au dat seama când au trecut, şi s-ar mai fi discutat dacă nu ar fi urmat altă activitate în acel loc, a venit întrebarea de final: ”Cine doreşte să se înscrie în grup?” Pam-pam! O secundă, ce o secundă!, o clipită de secundă a durat ca să se treacă la înscriere într-un catastif special pregătit de Lică Barbu, în care fiecare copil are fişa lui cu toate datele, dar şi cu toate ”perlele”, haideţi să le spunem idei, pe care fiecare copil în naivitatea lui le transmite spontan. Şi cum să nu le notezi? Ar fi o aberaţie să nu faci asta. Ideile lor sunt sursă excelentă de inspiraţie, iar Lică Barbu nu putea rata asta.

Rând pe rând, viitorii ”Nino Nino”, s-au înscris la ”catastiful” lui Lică Barbu cu toate datele lor, fără a respecta o anumită regulă de înscriere. Drept pentru care, îi vom prezenta aici, aşa cum    s-au prezentat cu numele lor (n-au vrut să-şi spună poreclele) cât mai dornici să se ştie că sunt prinşi în acest minunat proiect. Iată deci, lista copiilor înscrişi în grup, şi cum fără poze nu se putea, am procedat cu mult drag să vi-i prezentăm:

Ema Popîrlan, Ilaria Turea, Giada Turea, Anastasia Moroianu, Sara Dîrnea, Patrick Dîrnea, Emma Miruna Buţia, Ana Maria Balan, Briana Maria Băjenaru, Cristina Eutalia Mincu, Cristina Dragomir.

Dunărea i-a luat cu drag în călătoria ei, purtându-i magic spre tărâmuri unde nu a călcat gând de om. Zâmbind ştrengăreşte, un matelot a dat semnalul plecării către succes.

Proiect al Asociației Asociației Culturale Leviathan în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” din Brăila și prozatorul Lică Barbu. Descrierea proiectului în pagina Zâmbetul unește, click aici.

Pagina de facebook a proiectului.

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.