La mulţi ani, Cristina-Eutalia Mincu!

134
aniversare cristina-eutalia mincu 8 august 2019

logo zambetul uneste articoleOrice moment aniversar, al fiecăruia din noi, este o clipă de fericire, iar când acest moment este însoţit cu chipuri de copii, este o explozie de bucurie.

Data stelară 8 august 2019. Cristina-Eutalia Mincu împlineşte 9 ani, prilej pentru grupul artistic ”Nino Nino” să iasă la petrecere la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă.

Toate au fost pregătite din timp, baloane multicolore, coifuri strălucitoare, fluiere care se lungesc, jucării, sucuri, fursecuri şi nelipsitul tort.logo bibl jud braila

Lică Barbu şi-a pregătit un plan de desfăşurare, dar n-ai să-l vezi. A încercat să deschidă evenimentul cu câteva discuţii despre programul artistic, cât şi să o prezinte pe Eutalia-Clopoţica, cel mai important copil din această zi. A reuşit doar câteva cuvinte să spună şi Eutalia a clopoţit startul petrecerii: ”Vă invit la prăjituri şi suc! E ziua mea.”

Şi-a început distracţia.

Lică Barbu a pregătit un playlist de acasă pentru dans şi antren, dar degeaba. Copiii şi-au căutat singuri pe net melodiile preferate. Semn că Lică Barbu ar trebui să-şi revizuiască mai atent ultimele melodii la modă pentru copii.

Primul gest frumos al petrecerii a fost distribuirea darurilor. Cristina-Eutalia Mincu a fost prima care a făcut asta dăruindu-i lui Lică Barbu un plic cu o inimioară pe el. Surpriză!

Nici Lică Barbu nu a întârziat în daruri şi a onorat-o pe Clopoţica oferindu-i o pungă cu cadouri din partea Asociaţiei Culturale Leviathan, iar din partea lui o îmbrăţişare şi un mic pupic prietenesc.

Totuşi, Clopoţica insista ca Lică Barbu să deschidă plicul-cadou. Şi l-a deschis. Un aer proaspăt de emoţie l-a inundat şi a rămas copleşit de ceea ce a descoperit în plic: Un minunat desen impresionist prin care Cristina-Eutalia Mincu (Clopoţica) îşi imagina abstract cum arată Terra, cât şi o scrisoare către Lică Barbu. Am comite o greşeală dacă nu am reda-o aici:

”Dragă Lică! De când am venit aici [la ”Nino Nino”, n.n.] am legat prietenii, ne-am deschis pânzele imaginaţiei şi ne-am deschis ochii, iar acum ştim cine suntem.

Trebuie să fiu sinceră, când te-am văzut prima dată am crezut că erai bunicul meu, nu, nu e o glumă, zic adevărul. El mă iubeşte foarte mult, e glumeţ şi un ajutor de nădejde.

Descriindu-l pe el, într-un fel mi-am amintit de tine.

Vă iubesc, Nino Nino!”

Cănd aceste rânduri îţi sunt adresate de un copil, toate grijile şi necazurile dispar, cerul se deschide şi îngerii te sărută. Timpul s-a oprit în loc şi viaţa îţi este dragă. O lacrimă contemplă gândurile cristaline ale unui copil.

”Te iubesc şi-ţi mulţumesc, draga mea Cristina-Eutalia Mincu!”

”Bomboana” aniversării a fost tortul oferit de Clopoţica. Baloanele zburau vesele, chiotele de ”La mulţi ani!” pe melodia aniversară nu conteneau, iar Lică Barbu dansa de bucurie.

Seara s-a încheiat dulce purtând copiii în timpul unei clipe fericite, iar din vecinătate, Dunărea vibra profund a poveste amintind brăilenilor ce copii minunaţi au.

Grupul artistic ”Nino Nino” nu este neapărat un grup pregătit special pentru a da spectacole şi aici este problema înţelegerii. În cadrul întâlnirilor se discută despre ultima carte citită, despre gramatică, despre natură, despre societate, despre iubire. Dragul de artă vine de la sine, iar impusul dăruit de Lică Barbu vine ca o formă de educaţie pe care copiii nu o întâlnesc oriunde. Dialogul format pe o temă anume atrage întrebări, discuţii, totul într-un forum de comunicări în care toţi au ce învăţa, iar copiii sunt foarte receptivi.

Cam aşa s-a întâmplat vineri, 9 august 2019, când, stârniţi de interes, copiii au intrat în discuţii pe tema ”De ce avem nevoie de a şti?” Răspunsurile au venit cu o logică debordantă, iar Lică Barbu nota conştiincios în memorie orice dialog interesant.

Erika-Anamaria Ciocîrlan, 8 ani, Şcoala gimnazială ”Ion Băncilă”, Brăila
Erika-Anamaria Ciocîrlan, 8 ani, Şcoala gimnazială ”Ion Băncilă”, Brăila

Când discuţia era mai interesantă, a apărut la ”Nino Nino” o nouă membră. Oacheşă şi cu zvâc copilăresc, Erika-Anamaria Ciocîrlan, 8 ani, i-a surprins pe toţi cu bucuria de a se integra în grup. Erika urmează cursurile de dans sportiv şi ne-a promis un număr de excepţie data viitoare.

Poarta la ”Nino Nino” este tot timpul deschisă, iar copiii, atunci când vine un nou membru, îi pun o poreclă şi strigă tare: ”Nino-Nino!”

În fine, porecla a rămas de ales, căci au existat mai multe propuneri. Erika nu rămâne neporeclită, asta-i clar.

A urmat un test de memorie vizuală, în care Lică Barbu le-a pus la dispoziţie să vadă timp de un minut zece obiecte, apoi să le enumere. Andreea Scară (Roboţica) cronometra la fix. Toţi copiii au fost atenţi şi răspunsurile lor au fost de 99%. A mai scăpat câte-o chestie neesenţială, cum ar fi un bec, un breloc, un cutter. Data viitoare vor avea noi surprize de obiecte.

Şi uite-aşa, farmecul jocului uneşte prietenia, iar zâmbetul e stăpân.

Brăila a răsunat o clipă de trâmbiţele chiotelor de copii veniţi la o întâlnire a bucuriei de a fi fericiţi, de a se prezenta lumii că şi ei sunt cineva.

Succes, ”Nino Nino”!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului.

Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu

Arhiva rubricii Proză scurtă

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.