Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850, Botoșani–15 iunie 1889, București)

245
mihai eminescu

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Se împlinesc astăzi, 15 iunie 2024, 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

„Ceea ce caracterizează mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu este o așa covârșitoare inteligență, ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărise vreodată nu-i mai scăpa…” (Titu Maiorescu, în studiul Eminescu și poeziile sale, 1889, publicat în volumul Titu Maiorescu, Critice, vol. II, București, Editura pentru literatură, 1967). „Eminescu a dat poeziei românești dimensiunile care îi lipseau înainte. Lumea în care ne introduce Eminescu este o lume de mare vastitate în spațiu și în timp și în care privirea cugetătorului pătrunde până în punctele cele mai tăinuite ale sufletului omenesc și până în concepțiile cele mai înalte ale rațiunii.” (Tudor Vianu, Probleme de stil și artă literară, București, Editura de stat pentru literatură și artă, 1955). „Dacă asemeni albatrosului lui Baudelaire, aripile lui uriașe i-au pricinuit suferințe în mijlocul unei societăți ostile, poezia sa, în schimb, e învestită de-a pururi cu viață fără de moarte, deoarece, cum atât de minunat și surprinzător de frumos spune însuși Eminescu într-un exercițiu de la 1868: «Numai poetul/ Ca pasări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului lin ramurile gândului, lin sfintele lunci,/ Unde pasări ca el/ Se-ntrec în cântări».” (Perpessicius, Prefață la Mihai Eminescu, Opere alese, București, Editura pentru Literatură, 1964).

Dintre sute de catarge

de Mihai Eminescu

Dintre sute de catarge
Care lasă malurile,
Câte oare le vor sparge
Vânturile, valurile?

Dintre păsări călătoare
Ce străbat pământurile,
Câte-o să le-nece oare
Valurile, vânturile?

De-i goni fie norocul,
Fie idealurile,
Te urmează în tot locul
Vânturile, valurile.

Nențeles rămâne gândul
Ce-ți străbate cânturile,
Zboară vecinic, îngânându-l,
Valurile, vânturile.

Postumă, publicată pentru prima dată în revista „Sămănătorul”, nr. 15, 10 martie 1902

Luceafărul de Mihai Eminescu, în interpretarea lui Gheorghe Cozorici (înregistrare din spectacol) este singura versiune integrală a poemului aflată în Fonoteca Radio România

Arhiva rubricii Filă de calendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.