”După dealuri” de Cristian Mungiu la ”Romanian Film Festival” de la Washington D.C. (28 mai 2017)

1301
Dupa dealuri - beyond the hills - Cristian Mungiu-2

Duminică, 28 mai 2017, de la ora 16.30, în East Buidling Auditorium din cadrul National Galery of Art din Washington D.C. (4th Street) va fi proiectat lungmetrajul ”După dealuri” (2012, 155 de minute) în regia lui Cristian Mungiu. Scenariul peliculei, semnat tot de Mungiu, se bazează pe romanele neficționale ale scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, care tematizează un caz de exorcizare de la mânăstirea Tanacu din județul Vaslui.

Personajele principale sunt două fete crescute în orfelinat, Voichița și Alina. Ele se reîntâlnesc într-o gară, când Alina vine din străinătate ca să o ia pe Voichița, care s-a călugărit la o mânăstire sărăcăcioasă. Pe măsură ce acțiunea înaintează, reiese că cele două fete avuseseră o relație puternică înainte ca Voichița să se călugărească și că planul lor fusese să plece împreună să muncească în străinătate; însă Voichița este reticentă să abandoneze căminul și noul ei rost spre a relua vechea ei legătură cu Alina, nu în ultimul rând pentru că preotul (”tati”) i-ar interzice să se mai întoarcă în mânăstire.

Întrucât Voichița nu reușește să scoată la timp actele necesare pentru lucrul în străinătate, Alina hotărăște să rămână la mânăstire, deși nu are nici o chemare pentru rânduirea religioasă. În ciuda faptului că preotul recunoaște acest lucru și îi recomandă un timp de gândire, el este înduplecat de Voichița să-i permită fetei să rămână în așezământul religios, întrucât nu are nici o altă soluție. Starea mentală a Alinei începe să se înrăutățească, astfel încât este internată în urma unei crize nervoase la un spital psihiatric. Medicul curant de acolo însă recomandă stareței ca pacienta să fie îngrijită în continuare la mânăstire, întrucât condițiile de acolo ar fi mai bune și rugăciunea ar putea avea un efect benefic în recuperarea ei.

Comportamentul straniu și agresiv al Alinei se intensifică progresiv, înfricoșându-le pe celelalte călugărițe, care cred că este posedată de diavol. Episodul culminant îl reprezintă intrarea în altar (ceea ce este o încălcare gravă a unei interdicții stricte în creștinismul ortodox), când Alina caută o icoană sfântă despre care auzise că poate îndeplini dorințe. În cele din urmă, preotul hotărăște să o exorcizeze, supunând-o la suplicii fizice, în timp ce Voichița adoptă o atitudine pasivă. După câteva zile în care este ținută legată de un crucifix improvizat de lemn, Alina se stinge din viață, filmul sfârșindu-se când preotul și călugărițele sunt duse pentru audieri la poliție.

Pelicula a avut premiera în data de 19 mai 2012, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Cosmina Stratan și Cristina Flutur, care interpretează rolurile principale, au împărțit premiul pentru cea mai bună actriță în cadrul aceluiași festival. Din distribuția filmului mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu și Valeriu Andriuță.

Filmul a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013 și a ajuns pe lista scurtă, însă nu a fost unul dintre filmele nominalizate.

Proiecția are loc în cadrul evenimentului Romanian Film Festival” desfășurat la Washington D.C. în perioada 13 mai–14 iunie 2017, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, National Gallery of Art, și American Film Institute.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.