„Mitocani și mitocănie” de Ionuț Cristache

492
mitocan de azi ionut cristache (1)

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roȘapte…

Mitocanul, omul modern ai zilelor noastre?

Sper că nu ați uitat cum spunea, cu vocea lui inconfundabilă, Horațiu Mălăele: „Trecut de rahat am avut, prezent de rahat avem, bine măcar că nu avem niciun viitor…”

Mitocanul de lângă noi se ghidează în viaţă după deviza: „Mă doare-n cot de cei­lalţi, mie să-mi fie bine!”. El se afișează oriunde, fără regrete, fără educație sau bun-simț, el este atotștiutorul, atotputernicul, este omul care face și desface, care calcă peste cadavre ca să-i fie bine. În vremurile de azi, mitocanul şi-a făcut loc până în mediile cele mai înalte ale societăţii, astăzi se poartă mitocănia. Un jurnalist spunea că, de fapt, cine nu se înscrie în „mitocan-trend” nu e pe val”.

Mitocanul este agresiv, greţos, enervant, el vrea ca toate privirile să fie aţintite asupra lui sau asupra bu­nurilor sale şi îi place să fie invidiat. De regulă, el caută să identifice o țoapă, cu care să se afișeze în locuri publice. Este evident că nu va face niciodată casă bună cu bunele maniere, ce includ calităţi pe care el nu le are: generozitatea, bunul gust, spiritul de competiţie, toleranţa.

Are, în schimb, o mare „calitate”, minte la fel de repede precum respiră, fără nici cea mai mică urmă de remuşcare. Arma pe care o scoate în faţă este tupeul, fiindcă mocofanul n-are ruşine, el spune în faţă răspicat tot ceea ce altul, normal, nu are curaj să facă.

Mitocanul, chiar şi cel de la nivel înalt, are prieteni tot din rândul mitocanilor. Parvenitul are ambiţia ca progeniturile sale să termine cât mai multe facultăţi (pe care el nu a reuşit să le facă), chiar dacă aceştia sunt „pe dinafară”. Le cumpără tata diplomele!

Pentru aceşti parveniţi, ar trebui inventată o altă ţară, la fel de urâtă ca şi ei, scria un om simplu, pe o pagină de socializare, România merită ceva mai bun. Mai grav e că, datorită înmulţirii acestora în toate domeniile, riscăm să ne transformăm şi noi în nişte mitocani.

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici. 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.