”Nicolae Grigorescu, reporter de război” de Daniela Șontică

1804
Daniela Șontică, Nicolae Grigorescu, ”Atacul de la Smârdan, Muzeul Național de Istorie a României
Nicolae Grigorescu, ”Atacul de la Smârdan”, Muzeul Național de Istorie a României

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roPe frontul Războiului de Independență, alături de soldații români care au contribuit decisiv la cucerirea redutelor Grivița, Rahova, Smârdan și Vidin s-au aflat și câțiva pictori: Nicolae Grigorescu, Carol Popp de Szathmary, Sava Henția și George Demetrescu Mirea.   

Primind acordul Principelui Carol, artiștii fuseseră chemați în această misiune de doctorul Carol Davila. Datorită lor ne-au rămas peste timp schițe, desene, tablouri și fotografii surprinse în timpul luptelor, artiștii fiind de fapt niște reporteri de război la acea vreme.

”Artileriști în marș”
”Artileriști în marș”

În monografia dedicată lui Grigorescu, Alexandru Vlahuță scria: ”Grigorescu a trecut cu soldații Dunărea. A trăit cu ei ostenelile, suferințele și primejdiile războiului. A pândit cu ei în șanturi, sub șuierul gloanțelor, s-a amestecat cu ei în iureșul de la Grivița. La Smârdan, la Opanez, la Plevna a văzut ce lucru de nimic e viața unui om în război și ce fiară a fost dormind sub înfățișarea aceea blândă a frumosului păstor ce făcea podoaba peisajelor lui.

El era acolo în ceasurile acelea de scrâșnire, un glas al istoriei, un trimis care avea sa vadă într-o clipită, și pentru toți, ceea ce nu se poate vedea decât o singură dată, în toată întunecata nemărginire a timpului, să vadă profund, cu ochi pe care moartea nu-i închide, și să spună veacurilor viitoare ce-a văzut.

În tablourile lui din campanie, nu-s mișcări de manevre, nici grupări convenționale de modele care pozează. Nimic aranjat, nimic teatral. Sincer, ca însuși faptul pe care-l privește, el te face să vezi, ca la lumina unui fulger, în grozăvenia unei clipe, toată zguduitoarea tragedie a războiului. Dar așa de strașnic îți luminează clipa aceea, și așa din adânc îți răscolește sufletul cu ceea ce-ți arată, că ai dintr-o dată întreaga priveliște a celor ce au fost și a celor ce au să fie.

Ostașii lui Grigorescu se bat, ucid și mor în câmpul cel mai adevărat și mai serios al vitejiei și al morții. Bunătatea și mila acestui suflet de artist au strigat de groază și de durere în fiecare trăsătură de creion. Ceva din inima lui rănită se simte în fiecare lovitură de pensulă.”

”Roșiorul”, ulei pe pânză, Galeria de Artă Românescă a Muzeului Național de Artă al României
”Roșiorul”, ulei pe pânză, Galeria de Artă Românescă a Muzeului Național de Artă al României

Între lucrările lui Nicolae Grigorescu inspirate din Războiul de Independență, amintim: Atacul de la Smârdan”, ”Spionul”, ”Transport de provizii”, ”Artileriști în marș”, ”Gornistul”, ”Dorobanțul”, ”Santinela”, ”Roșiorul”, precum și ”Convoi de prizonieri”. Pe unele le puteți admira la Muzeul Național de Artă al României.

”Atacul de la Smârdan”, versiune, Muzeul de Artă ”Jean Mihail”, Craiova
”Atacul de la Smârdan”, variantă, Muzeul de Artă ”Jean Mihail”, Craiova
”Infanterist atacând”, studiu pentru ”Atacul de la Smârdan”, cărbune, estompă și laviu, Muzeul Național de Artă al României
”Infanterist atacând”, studiu pentru ”Atacul de la Smârdan”, cărbune, estompă și laviu, Muzeul Național de Artă al României
Nicolae Grigorescu ”Santinela”
Nicolae Grigorescu ”Santinela”
Nicolae Grigorescu, ”Dorobanțul”
”Dorobanțul”
”Gornistul”
”Gornistul”
”Transport de provizii”, Muzeul Municipiului București
”Transport de provizii”, Muzeul Municipiului București
Nicolae-Grigorescu-”Spionul”
”Spionul”
”Convoi de prizonieri”, detaliu, creion și cerneală ferogalică cu penița și guașă pe hârtie velină gălbuie
”Convoi de prizonieri”, detaliu, creion și cerneală ferogalică cu penița și guașă pe hârtie velină gălbuie, Cabinetul de Desene și Gravuri al Muzeului Național de Artă al României

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.