„Nino Nino” a sărbătorit două evenimente

47

logo zambetul uneste articoleÎntâlnirea grupului de copii „Nino Nino” era programată pentru vineri, 1 septembrie 2023, pentru a pune la punct câteva momente artistice, dar şi pentru a discuta despre prietenie, discuție care trebuia filmată.

Cu o zi înainte, părinţii fraţilor Alexandru şi Bogdan Borbely l-au anunţat pe Şefulicuţă că Alexandru împlineşte 10 ani pe 2 septembrie 2023 şi ar dori să sărbătorească ziua cu copiii de la „Nino Nino”.

Pentru că pe 31 august era Ziua Limbii Române, programul s-a schimbat iar copiii din grupul „Nino Nino” au sărbătorit cele două evenimente. Minunat!logo bibl jud braila

Vă veți întreba cum au sărbătorit Ziua Limbii Române? Cum altfel decât discutând despre limba română! În mod special despre cuvinte din limba română care, în ziua de azi, au cam dispărut din vocabularul poporului român, cuvinte din categoria arhaismelor şi regionalismelor, dar şi cuvinte pe care românii nu le mai folosesc decât foarte rar, pentru că în limba română au apărut neologismele, cuvinte noi, cuvinte călătoare.

Limba română fiind o limbă mereu vie, în continuă schimbare, Lică Barbu a considerat necesar să le dea copiilor exemple de cuvinte din ce în ce mai puţin folosite în limba română cu recomandarea să citească mai mult, iar din cărţi vor afla mult mai multe cuvinte, unele ieșite din uz, fiindcă lumea s-a schimbat, altele folosite în limbajul popular, fiecare cu explicaţiile lor. De ce este necesar acest lucru? Pentru că sărbătorim Ziua Limbii Române şi nu trebuie să uităm cuvintele limbii materne, şi apoi nu strică nimănui puţină cultură generală.

Surprinzător, copiii din grup ştiau prea puţine cuvinte pe care Lică Barbu le-a prezentat, asta înseamnând că la şcoală nu li se predau prea multe noțiuni despre fondul de cuvinte al limbii române. Singura modalitate este ca generaţia tânără să meargă la bibliotecă, locul unde limba română este respectată. Scriitorii, prin cărțile lor, le vor oferi exemple care să-i ajute în cunoaşterea limbii române, pentru că aceşti creatori nu uită obârşia neamului românesc.

„Incredibil! Am întâlnit un proaspăt inginer care nu ştia semnificaţia cuvântului sapă”, ne-a declarat Lică Barbu referitor la acest aspect. Și e doar un exemplu!

Tot ce s-a petrecut la această întâlnire de lucru se poate vedea într-un videoclip realizat cu această ocazie, pe care vă invităm să-l urmăriţi cu atenție.

Întâlnirea grupului „Nino Nino” s-a terminat cu sărbătorirea lui Alexandru Borbely care a împlinit zece ani pe 2 septembrie 2023.

Alex sau Titirez, așa cum a fost botezat de colegii din grup, este un copil plin de energie. Cu toate că ţopăie tot timpul la activităţi, ca orice copil, Alex este foarte receptiv la ceea ce se întâmplă şi reţine toate detaliile din timpul întâlnirilor de lucru.

Alex are imaginaţie, de aceea este şi foarte spontan. Mereu are ceva de spus, asta însemnând că Alex, pe lângă faptul că este isteţ, este şi un bun observator. Are talent la cântat şi învaţă repede scenariile, pe care le pregătim pentru a fi jucate, cu o adevărată atitudine artistică.

Alex este talentat și la desen şi nu o spun eu, ci numeroasele premii pe care le-a obţinut la mai multe concursuri. Copilăria, în desenele lui Alex, este ca o casă gata să primească pe toată lumea în ea. Zâmbetul ştrengar este pastelat prin galben cald şi luminos, alături de un roşu puternic, într-o veselie inocentă.

Cu ocazia împlinirii celor zece ani, Asociaţia Culturală Leviathan îl apreciează cu nota zece, aşa cum i-a urat și colegul lui, George Negoiţă, şi îl îndeamnă să poarte cu el toată viaţa acelaşi zâmbet pe care îl afişează în orice împrejurare. Titirez este un adevărat „Nino Nino”.

Bravo, Titirez!

La mulţi ani, Alex! Te iubim!

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

În cadrul acestui proiect a apărut volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.