„Nino Nino”, cu dor de Eminescu

40
Lică Barbu și Grupul „Nino Nino”, Brăila, 15 ianuarie 2023. Foto © Nicu Iorga
Lică Barbu și Grupul „Nino Nino”, Brăila, 15 ianuarie 2023. Foto © Nicu Iorga

logo zambetul uneste articoleCând am început anul 2023, am planificat în linii mari activităţile din cadrul proiectului „Zâmbetul uneşte” inițiat de Asociația Culturală Leviathan. Prima dintre ele a fost să cinstim Ziua Culturii Naționale și, evident, a poetului nepereche, Mihai Eminescu, cu ocazia împlinirii a 173 de ani de la naşterea sa.

Cu dor de Eminescu, Grupul de copii „Nino Nino” a fost prezent ieri, 15 ianuarie 2023, în Grădina Mare din Brăila, la bustul marelui poet, aşa cum o face în fiecare an, recitând din lirica eminesciană,  așezând flori, în semn de omagiu, la statuia lui Mihai Eminescu.logo bibl jud braila

Copiii au recitat împreună cu Lică Barbu, coordonatorul grupului, două poezii: Revedere şi Dintre sute de catarge cu aranjament muzical înregistrat din timp.

Mulţumim organizatorului Postelnicu Cezar Virgil, fotografului Nicu Iorga şi scriitorului brăilean, mereu aproape de acest grup, Virgil Matei, care au fost prezenţi la această întâlnire şi care i-au ajutat pe copii înconjurâdu-i cu dragoste.

Micul montaj de poezii ar fi fost şi mai amplu dacă nu ar fi întârziat la întâlnire cei doi copii din Ucraina, Olga şi Nicolae Brajenko, fiindcă părinţii copiilor nu cunosc foarte bine oraşul Brăila.

Şi totuşi, cei doi copii şi-au făcut datoria de „artişti” interpretând melodia Pe lângă plopii fără soţ pe versuri de Mihai Eminescu, ajutaţi de mama lor, Nina Brajenko şi de Lică Barbu. Am realizat o scurtă filmare montată într-un videoclip pe care vi-l oferim spre vizionare, odată cu acest articol.

La singura repetiţie care s-a desfăşurat înaintea acestui eveniment, am înțeles că majoritatea copiilor cunosc foarte bine biografia lui Mihai Eminescu şi multe dintre poeziile marelui poet.

Mulţumim părinţilor şi educatorilor care, cu implicare şi responsabilitate, au reuşit să-i îndrume pe copiii de la „Nino Nino” spre artă, spre frumos, spre identitatea românească!

Dar activitatea din această zi frumoasă de duminică nu s-a încheiat. De ce? Pentru că mai aveam de sărbătorit pe cineva. Pe cine? Pe Nira Guedenon, membră a grupului „Nino Nino”, care este născută în această, 15 ianuarie, împlinând frumoasa vârstă de 10 ani.

Aşa că ne-am deplasat încetişor la foişorul din parc unde am sărbătorit-o pe Nira, am cântat, am dansat, iar pupicii şi îmbrăţişările au fost îndulcite cu bomboane de ciocolată.

Nu aveam cum să încheiem această importantă activitate fără să savurăm o delicioasă pizza, aşa cum facem de obicei la multe dintre întânirile grupului.

„Nino Nino” le mulţumeşte copiilor Nira şi Alma Guedenon, Daria Mikaela State, Marina Karina Christine Zaharia, Iulia Cojocaru, Olga şi Nicolae Brajenko, Alexandru şi Bogdan Borbely pentru participarea la acest eveniment şi pentru simplul fapt că sunt copii minunați.

Dunărea, din apropiere, le-a reţinut numele, purtând pe valuri prietenia de la „Nino Nino”, spre amintiri de neuitat pentru ei.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

În cadrul acestui proiect a apărut volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.