”Pescarii” de Gina Zaharia

91
Gina Zaharia proza cartea de sub brat

cartea de sub braț logo siteDe câte ori se înnora înspre miazănoapte, mama ne chema acasă. Uram momentul acela. În zadar încercam noi să ”atârnăm” și să căutăm motive, că toate se duceau pe gârlă. De fapt, acolo eram mai mereu, la gârlă. Norocoși că trecea la câțiva metri de casa noastră, mângâind malul care ne oferea o priveliște încântătoare, ne petreceam verile pe prund, cu gâștele și rațele, printre arini și cătină. Se aduna o mulțime de copii. Nu știu cum făceam de-i atrăgeam și pe cei din mijlocul satului, locul preferat fiind în dreptul casei noastre, adică mai la vale.

Fiindcă era mai mic decât mine, fratele meu mă lua cu el la pescuit. Auziserăm noi că pârâurile de munte au o mulțime de pești. Unelte nu dețineam, dar ne bazam pe intuiție și iuțeală, adică îi prindeam cu mâna. Pentru asta trebuia să pregătim terenul, să schimbăm cursul apei. Ridicam un zid din bolovani și clisă, apoi începeam să căutăm sub pietre. Cu puțin noroc, ne alegeam cu doi-trei peștișori pe care-i duceam, ca un trofeu, acasă.

Într-o zi n-am prins decât unul mic, mic. Atât eu cât și fratele meu ne-am exprimat bucuria că îl zărisem, dar un tovarăș de joacă s-a repezit și l-a prins. Acum, al cui era peștele? Îndată a început cearta. Eu voiam să mi-l dea mie, că mi s-a părut că-l văd și avusesem dreptate, fapt confirmat de fratele meu, care-l voia și el. Însă băiatul acela îl pusese într-un borcan, adică și l-a însușit îndată ce l-a prins.

Așa s-a încheiat, atunci, treaba noastră. Am urcat hotărâți poteca și am ajuns acasă, cu peștele. După lungi dispute, am hotărât să-l împărțim. Dar care ia capul, care burta și cui va rămâne coada?!

Am meditat noi ce-am meditat cu ditamai barda ridicată asupra vietății, când un gâscan a venit și ni l-a înhățat.

Atunci am auzit-o pe mama, de după gard:

– Fugi de-aci, bleandă, te bucuri la mâncarea copiilor!

Ne-am întors către ea și i-am văzut zâmbetul. Era blândețea unei mame prin ochii căreia soarele trecea spre asfințit.

Arhiva rubricii Cartea de sub braț de Gina Zaharia

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.