Poezia „Deșteaptă-te, române!”, adoptată oficial ca imn național al României (24 martie 1990)

377
imnul national partitura

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Cu 34 de ani în urmă (24 martie 1990) poezia Un răsunet de Andrei Mureșanu, denumită ulterior Deșteaptă-te, române!, a fost adoptată oficial ca imn național al României.

Poetul de factură romantică a scris versurile, apoi le-a publicat în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură” în timpul Revoluției din 1848. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale avea o largă circulație în epocă și nu i se cunoaște cu certitudine autorul. O versiune spune că însuși Andrei Mureșanu este autorul melodiei, iar alta susține că de fapt era o melodie cântată pe un text religios, ce purta numele „Din sânul maicii mele”.

Acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl transmite. Așa a fost și în timpul Revoluției române din 1989, când a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul comunist Trei culori. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.