Premiera absolută a operei „Paiaţe” de Ruggiero Leoncavallo

698
Coperta ediției princeps a operei „Pagliacci” (reducția pentru pian), E. Sonzogno, Milano, 1892
Coperta ediției princeps a operei „Pagliacci” (reducția pentru pian), E. Sonzogno, Milano, 1892

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 131 de ani, la 21 mai 1892, la Teatro dal Verme din Milano, a avut loc premiera absolută a operei în două acte Paiaţe (Pagliacci) de Ruggiero Leoncavallo; autorul libretului este chiar compozitorul. Distribuția: Canio – Fiorello Giraud; Nedda – Adelina Stehle; Tonio – Victor Maurel; Beppe – Francesco Daddi; Silvio – Mario Ancona. Dirijor: Arturo Toscanini. 

Ruggiero Leoncavallo a început lucrul la opera Paiaţe în urma anunţării unui concurs milanez pentru opere într-un singur act, la care a participat şi compozitorul Pietro Mascagni, care a câștigat concursul cu opera Cavalleria rusticana. Leoncavallo, din motiv că nu a respectat regula de bază a concursului, scriind o operă în două acte (în loc de un act), a fost înlăturat de la participare. Însă această decizie nu a afectat dorinţa compozitorului de a prezenta opera sa publicului. Astfel, cu doi ani mai târziu, în 1892, la teatrul din Milano a avut loc premiera operei Paiaţe, care a cunoscut un succes extraordinar, devenind cea mai renumită operă a compozitorului. Ea se cântă de obicei în teatre împreună cu Cavalleria rusticana.

Pagliacci, regia: Franco Zeffirelli. În distribuție: Plácido Domingo, Teresa Stratas, Juan Pons, Florindo Andreolli. Orchestra și Corul Teatrului Scala din Milano. Dirijor: Georges Prêtre

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.