Prima fotografie a planetei Pluto

145
planeta Pluto

fila de calendar rubrica leviathan.roAstăzi, 19 martie 2021, se împlinesc 106 ani (1915) de când a fost fotografiată pentru prima dată planeta Pluto, însă abia în 1930 a fost recunoscută ca planetă.

Pluto, planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca mărime după Eris, a fost descoperită ca rezultat al unei cercetări prin telescop inițiate în 1905 de astronomul american Percival Lowell, care a presupus existența unei planete îndepărtate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici neregularități în orbitele lui Uranus și Neptun. Continuată după moartea lui Lowell de cercetătorii de la Observatorul Lowell, cercetarea s-a încheiat cu succes când astronomul american Clyde W. Tombaugh a descoperit planeta. Până în 2006 a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar, atât în ordinea distanței față de Soare, cât și a descoperirii. Pluto, împreună cu satelitul său Charon, sunt uneori considerate sistem binar, deoarece baricentrul orbitelor nu se află în interiorul niciunuia dintre cele două corpuri. Prima sondă spațială care va vizita Pluto, este New Horizons, de la NASA, într-o misiune condusă de Southwest Research Institute și de Laboratorul de Fizică Aplicată ”John Hopkins”. Misiunea, deja lansată la 19 ianuarie 2006, a beneficiat de ajutor gravitațional de la Jupiter la 28 februarie 2007, și a ajuns în apropierea lui Pluto în iulie 2015.

Finalizarea misiunii New Horizons este așteptată după 15-17 de ani de la data lansării (aprox. 2021–2023). Nava a atins în imediata apropiere a Pământului cea mai mare viteză înregistrată vreodată de către navele spațiale. La 6 decembrie 2014 sonda a fost reconectată, fiind pregătită pentru realizarea misiunii principale, aceasta constând în studierea sistemului Pluto – Charon, precum și a corpurilor din jurul acestuia.

Primele imagini ale sistemului au fost publicate de NASA la 2 februarie 2015. Pluto și satelitul său apar sub forma unor picături albe care au fost realizate la o distanță de 200 milioane de kilometri. La 1 ianuarie 2019, sonda spațială New Horizons a survolat corpul transneptunian (486958) 2014 MU69, care este în mod clar asteroid binar de contact, cu forma unui om de zăpadă. În octombrie 2020, NASA a publicat imagini de pe planeta Pluto surprinse în timpul misiunii New Horizons, în care apar lanțuri muntoase acoperite cu ceea ce pare a fi gheață. Deși imaginile sunt asemănătoare cu cele ale lanțurilor muntoase de pe Pământ, vârfurile „înzăpezite” ale planetei sunt, de fapt, acoperite cu metan înghețat.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.