Primul câștigător al Concursului Internațional ”George Enescu” 2018: estonianul Marcel Johannes Kits, violoncel

646
Marcel Johannes Kits. Fotografie de Cătălina Filip
Marcel Johannes Kits. Fotografie de Cătălina Filip

logo concursul george enescu rev leviathan.roEstonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul ”Enescu”  2018, Secțiunea Violoncel, după o finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în Mi bemol major, op. 107 de Dmitri Șostakovici, acompaniat de Orchestra Filarmonicii ”George Enescu”, sub bagheta dirijorului Paul Watkins. Finala de Violoncel a Concursului ”Enescu” a avut loc marți, 11 septembrie 2018, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China, în finală a interpretat Concertul de Șostakovici), pe locul al treilea Stanislas Kim (Franța, Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op. 104 de Antonín Dvořák), iar cel de-al patrulea loc i-a revenit lui Shizuka Mitsui (Japonia, Concertul de Dvořák).

”A fost o seară a violoncelului, până și dirijorul este violoncelist. Toți cei patru concurenți ne-au încântat, fiecare în felul său special, de-a lungul Concursului Enescu. A fost o plăcere să îi ascultăm”, a spus pe scena Ateneului Român marți seară reputatul violoncelist David Geringas, președintele juriului Secțiunii Violoncel, care a anunțat rezultatele Finalei.

Trofeul Concursului ”Enescu 2018 – violoncel
Trofeul Concursului ”Enescu” 2018 – violoncel

Premiul I al Concursului Internațional ”George Enescu” 2018 este în valoare de 15.000 de euro. Câștigătorul Concursului ”Enescu” 2018 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului ”Enescu”, alături de una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. Trofeul Concursului ”Enescu” 2018, oferit celor patru tineri muzicieni, este realizat din porțelan alb și poartă semnătura artistei Daniela Făiniș.

Premiul pentru cel mai bun acompaniator al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian de George Enescu, în valoare de  4.000 de euro, i-a revenit pianistului Yu Nitahara.

Președintele juriului, violoncelistul David Geringas a acordat de asemenea un premiu special constând într-o bursă de studii la ”Blackmore International Music Academy” din Berlin și Viena, în timp ce dirijorul Paul Watkins i-a oferit câștigătorului Marcel Johannes Kits posibilitatea de a concerta pe o scenă internațională alături de el, anul viitor.

Juriul de specialitate al Secțiunii violoncel a fost format din David Geringas, (Președintele Juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller și Marin Cazacu.

Estonianul Marcel Johannes Kits, născut pe 2 mai 1995, cântă la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona, 1674 şi cu un arcuş construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie, cu artiști precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, în cadrul Universităţii de Arte din Berlin. Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum  Orchestra Națională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Națională Simfonică a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internaţionale ”Dombrovsky” şi ”Johannes Brahms”.

La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenarului și a 137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu, Concursul Internațional ”George Enescu” propune publicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturale și educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: https://www.festivalenescu.ro

Informații la zi, imagini, comentarii despre ediția 2018 a Concursului Internațional ”George Enescu” – în Revista Culturală Leviathan, partener media al evenimentului.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.