Recital Bryan Terfel și al doilea concert al Orchestrei Naționale a Rusiei (5 septembrie 2017, Festivalul ”Enescu”)

701
Sir-Bryn-Terfel.-Sursa-foto-Biroul-de-Presă-al-Festivalului-”George-Enescu”-696x398
Sir Bryn Terfel. Sursa foto: Biroul de Presă al Festivalului ”George Enescu”

logo rubrica festival enescu 2017 leviathan.roSir Bryn Terfel, unul dintre cei mai apreciați bas-baritoni ai lumii, distins cu un Premiu Grammy, laureat al unui Premiu Gramophone și al unui Classical Brit, recunoscut pentru rolurile sale de pe scene precum Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Viena și Metropolitan Opera din New York, precum și pentru recitalurile susținute în întreaga lume, va fi concerta pe scena Ateneului Român marți, 5 septembrie 2017, la ora 17.00. La pian: Malcolm Martineau. Program: Idris Lewis – Can yr Arad Goch; Owen Williams – Sul y Blodau: Meirion Williams – Y Cymro; Ralph Vaughan Williams – A selection of songs from ”The Songs of Travel”; Traditional – A selection of songs from ”The Celtic Isles” (Passing By; Loch Lomond; Suo Gân);  Bryan Davies – A Medley of Welsh Folksongs; Robert Schumann – Belsatzar, op. 57Mein Wagen rollet langsam; Franz Schubert – Liebesbtoschaft D. 957, Das Fischermädchen D. 957 nr. 10, Litanei auf das Fest Aller Seelen D. 343; Auf dem wasser zu singen, op. 72, Die Taubenpost D. 965a; John Charles Thomas – A tribute (1891–1960) (Trees; Home on the Range; Lord’s Prayer; The Green Eyed Dragon). 

Distins cu un Premiu Grammy în 2013 pentru Cea mai bună înregistrare – pentru ”Inelul Nibelungului” de Richard Wagner la Metropolitan Opera -, Sir Bryn Terfel este cunoscut și pentru apariția sa în producția ”Sweeney Todd”, alături de actrița Emma Thompson.

Pe 30 decembrie 2016, bas-baritonul Bryn Terfel a primit titlul de Sir de la Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în cadrul ceremoniei anuale de Anul Nou organizate de Casa Regală Britanică.

La ora 20.00, la Sala Mare a Palatului, al doilea concert din Festivalul ”Enescu” al Orchestrei Naționale a Rusiei va fi dirijat de Horia Andreescu. Solist: violonistul Vadim Repin. În program: Ginastera – Suita de balet „Estancia”. Patru dansuri, op. 8a (1941); Enescu – Aria şi Scherzino pentru vioară şi orchestră (1908–1909); Sir James MacMillan – Concertul pentru vioară şi orchestră (2009; primă audiție românească): Ceaikovski – Simfonia a V-a în mi minor op. 64 (1888). Acest concert va fi transmis în direct la Radio România Cultural, Radio România Muzical și TVR 3. 

Aria şi Scherzino au fost tipărite pentru prima dată în anul 2005, la inițiativa lui Sherban Lupu, violonist român stabilit în Statele Unite ale Americii. Cele șase caiete editate cu această ocazie conțin piese din anii de tinerețe ai compozitorului, ale căror manuscrise se află în arhiva Muzeului Național ”George Enescu” din București.

horia_andreescu1
Horia Andreescu

Horia Andreescu (n. 18 octombrie 1946, Brașov) este astăzi dirijor principal al Filarmonicii ”George Enescu”. Fondator al Orchestrei de cameră ”Virtuozii din Bucureşti”, profesor asociat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Horia Andreescu a fost mulţi ani director al Formaţiilor Muzicale Radio. Studiile sale la Universitatea de Muzică din Bucureşti (compoziţie şi dirijat cu profesori excepţionali), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski şi Karl Osterreicher), precum şi cursurile cu Sergiu Celibidache au reprezentat o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

Din colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România şi străinătate – mai cu seamă din Germania, unde numără 13 ani de ”dirijor oaspete permanent” la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, 10 ani cu aceeaşi funcţie la Dresdner Philharmonie şi 21 de ani la Staatskapelle Schwerin –, există peste 60 de înregistrări pe piaţa discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa.

Integrala Enescu (8 CD-uri), editată de ”Electrecord” şi ”Olympia-Londra”, contribuie la cunoaşterea de la Tokio până la New York a acestui mare compozitor. Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, de pildă, London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele Radio din Madrid, Leipzig, precum şi turneele individuale sau cu Orchestra Naţională Radio şi Filarmonica ”George Enescu” la festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen şi, fireşte, Festivalul International „George Enescu” de la Bucureşti, îi întregesc cariera.

Vadim Repin
Vadim Repin

Originar din Siberia, Vadim Repin (n. 1971) a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, după câteva luni apărând pe scena de concert. La 11 ani primea Medalia de aur la Concursul ”Wieniawski” și susținea primele recitaluri la Moscova și St. Petersburg. În 1985 cânta la Tokio, München, Berlin, Helsinki, un an mai târziu la Carnegie Hall. Vadim Repin a colaborat cu mari dirijori și orchestre simfonice ale lumii: Riccardo Muti (New York și Chicago), Valeri Gergiev (Orchestra Simfonică din Londra), Kurt Masur (Orchestra Filarmonică din israel), Iuri Temiraknov (Roma), a apărut în recitaluri de muzică de cameră în compania unor muzicieni renumiți: Martha Argerich, Riccardo Chailly, Mischa Maiski, Lang Lang.

Discografia bogată a lui Vadim Repin include şi distinsele înregistrări ale concertelor ruseşti pentru Warner Classics. Prima sa înregistrare pentru Deutsche Grammophon a cuprins Concertul pentru vioară de Beethoven (cu Filarmonica din Viena şi Riccardo Muti), dar şi Sonata Kreutzer de Beethoven (alături de Martha Argerich). Cea de a doua înregistrare include Concertul pentru vioară de Brahms şi Dublul concert de Brahms (alături de violoncelistul Truls Mørk) cu Gewandhaus Orchester Leipzig şi Riccardo Chailly. Apoi a urmat înregistrarea cu Trio-uri de Ceaikovski şi Rachmaninov, alături de Mischa Maisky şi Lang Lang, care a fost distinsă cu premiul Echo. În februarie 2010 a fost laureat cu Victoire d’Honneur, cel mai prestigios premiu muzical francez pentru întreaga carieră muzicală, iar în decembrie a devenit Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

Vadim Repin cântă pe vioara ”Bonjour”, construită de Guarneri del Gesù în 1743.

În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.