Violonistul Ray Chen, care la doar 28 de ani, este unul dintre artiștii apreciați ai momentului, va apărea pe scena Festivalului Internațional ”George Enescu” 2017, pentru a susține un recital marți, 12 septembrie 2017, de la ora 17.00, la Ateneul Român. La pian: Julien Quentin. Recitalul este programat în locul celui anunțat inițial, cu Leonidas Kavakos, care va cânta totui în festival în 17 septembrie 2017, alături de Israel Philharmonic Orchestra, la Sala Mare a Palatului.
În program: Beethoven – Sonata I pentru vioară în Re major, op. 12; Saint-Saëns – Sonata I pentru vioară în Re major, op. 75; Bach – Partita a III-a în Mi major, BWV 1006; Manuel de Falla – Șapte cântece populare spaniole (aranjament de Paul Kochanski); Monti – Czardas.
Recitalul de la ora 17.00 și concertul de la ora 20.00 se transmit în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical. Comentează: Cristina Comandaşu și Anca Ioana Andriescu. Concertul de la ora 20.00 se transmite în direct și la TVR 3 și pe site-ul Televiziunii Române, Live online, la adresa: http://enescu.tvr.ro/2017/live/
Despre Ray Chen, Maxim Vengerov spunea că este ”un muzician plin de calități, cu un sunet proaspăt, plin de vitalitate și de lumină”.
Câștigător al celebrelor concursuri Queen Elisabeth (2009) și Yehudi Menuhin (2008), Ray Chen, a concertat alături de Orchestre de Paris, sub bagheta lui Daniele Gatti într-un concert televizat cu o audiență de peste 800.000 de oameni. A cântat de asemenea la Royal Albert Hall, în cadrul BBC Proms. Ray Chen a semnat un contract exclusiv de înregistrare cu prestigioasa casă de discuri Decca.
Biletele achiziționate de public pentru data de 12 septembrie, când era inițial programat recitalul violonistului Leonidas Kavakos, rămân valabile. Prin prezentarea acestora la intrarea în sala de concert, se face accesul pentru recitalul susținut de Ray Chen.
Pentru cei care doresc recuperarea contravalorii biletului achiziționat, aceasta se poate face fie la magazinele sau centrele Eventim de unde a fost efectuată cumpărarea, fie trimițând un email la adresa contact@eventim.ro în cazul în care tichetul a fost luat online.
După programul susținut luni, 11 septembrie 2017, nu întru totul reușit (Pavana pentru o infantă defunctă de Ravel a fost cântată tern, școlărește iar în ”Petrușka” de Stravinski au fost destule pasaje, mai ales solistice, nereușite, neclare, fără culorile necesare, piesa fiind de mare dificultate și solicitând multă experiență fiecărui instrumentist), Royal Philharmonic Orchestra, un ansamblu cu mulți tineri, care mai are de parcurs un drum lung până la a ajunge la gloria de odinioară (perioadele când se afla sub direcția lui Sir Thomas Beecham, Rudolf Kempe, André Previn, Daniele Gatti), revine la Sala Mare a Palatului, marți, 12 septembrie, la ora 20.00, având-o ca solistă pe celebra pianistă Martha Argerich. La pupitrul dirijoral: Charles Dutoit. Program: Enescu – Rapsodia Română nr. 1 în La major, op. 11 nr. 1 (1903); Ravel – Concertul pentru pian și orchestră în Sol major (1931); Leonidas Kavakos. Trei schițe simfonice: ”Din zori până la amiază pe mare, Jocul valurilor, Dialogul vântului cu marea” (1905); Ravel – Bolero pentru orchestră (1928).
În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.