Revista ”Literatorul”, 140 de ani de la apariție

71
Prima_Pagina-Literatorul 1880. jpg

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Într-o zi de 20 ianuarie, acum 140 de ani, în 1880 apărea, la Bucureşti, revista ”Literatorul” (până în 1919, cu perioade de întrerupere şi schimbări de titlu), sub conducerea poetului Alexandru Macedonski.

În primul număr al gazetei ”heliadiste”, ”Literatorul” s-a declarat ziar de opoziție față de Junimea și ”Convorbiri literare” care, după părerea poetului, acaparaseră fără o justificare obiectivă pozițiile culturale cele mai însemnate ale epocii. Conducerea revistei este asumată de Macedonski alături de eruditul poligraf Bonifaciu Florescu și de fecundul poet Th. M. Stoenescu, care rămân o vreme și principalii colaboratori ai revistei.

Inițial, revista a teoretizat, prin Macedonski, poezia socială, urmând tradițiile progresiste ale pașoptiștilor. Ulterior a militat în chip confuz și nediferențiat pentru simbolism, instrumentalism sau neoromantism, precum și pentru parnasianism, adoptând astfel o atitudine eclectică. Printre colaboratorii mai de seamă ai revistei, se numărau Vasile Alecsandri, Traian Demetrescu, Cincinat Pavelescu, Ștefan Petică, Alexandru T. Stamatiad, Tudor Vianu, Duiliu Zamfirescu ș.a. În ciuda sentimentelor adverse față de junimism, Macedonski a definit mișcarea promovată de ”Literatorul” drept ”direcțiune opozită celei din Iași, deși se atinge cu dânsa prin unele puncte, după cum se atinge și în vechea școală a lui Heliade prin altele”.

Atât revista cât și cenaclul au reprezentat deschiderea către o nouă direcție în poezia românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea. A. Marina afirma că ”opera esențială a lui Alexandru Macedonski e cenaclul. Și-a făcut din casa sa un templu al poeziei care îl salvează de toată patima sa pentru ea”. Conform aceleiași confesiuni, în mijlocul casei era un fel de altar. Toată familia sa era implicată. Pe tron citea maestrul, Alexandru Macedonski. După modelul parizian, Macedonski aduna tinerele condeie din București. O bună parte a reușitei cenaclului se datora erudiției literare a mentorului acestora, care cunoștea foarte bine poezia lumii și poezia românească, mai ales cea modernă.

În ianuarie 1991 a apărut seria nouă a revistei ”Literatorul”, fondată de scriitorul Marin Sorescu.

Surse: Centrul de Documentare ”Dimitrie Gusti” al S.R.R, Wikipedia.

Arhiva rubricii Filă de calendar

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.