”Roiul” de Gina Zaharia

137
Gina Zaharia proză scurtă leviathan amintiri

– Tată, tată! Vino repede! Ne-au plecat albinele!

Era începutul verii, iar cerul nostru se umpluse de puncte negre, mișcătoare.

– Uitați-vă după ele! ne-a zis tata, aparent liniștit.

Parcă-l văd pe prispa casei, cu cămașă bej în carouri, cu mânecile suflecate până la cot, cerându-i mamei un sac de cânepă. Își rotea privirea peste salcâmi, însoțind astfel roiul.

– Au luat-o spre Gurgănica. Da’ lasă că le aducem noi acasă!

A împăturit sacul, l-a pus sub braț și a pornit iute spre dealurile cu pășuni care de care mai colorate, aflate la marginea pădurii. A luat-o direct prin gârlă, încercând să nu le piardă din ochi. Apoi a cotit la dreapta, pe drumul mare, vreo două sute de metri. Imediat se făcea un alt drum, iar mai încolo începeau potecile.

Noi, copiii, am rămas acasă, cu mama. Nu aveam liniște. Băteam drumul până pe mal, făcând supoziții. Jos curgea Bălăneasa, pârâul care ne-a mângâiat tălpile în cei mai frumoși ani ai vieții. Limpede și domol, parcă plimba lacrima unei povești.

Priveam des spre dealurile pictate, sperând că-l vom zări pe tata. Nu-l vedeam, nu aveam cum. Înghițit de livezi, căuta roiul. Atunci aș fi vrut să fiu pasăre, să ciugulesc albină cu albină, până umplu sacul.

Mama alerga de colo-colo, după treburi, însă gândul ei tot la albinele noastre era. Că odată le-au scăpat din ochi și duse au fost. S-au rătăcit în pădure, poate și-au făcut o casă în vreun stejar. Atunci, tata s-a întors tare abătut. Pentru că făceau parte din viața noastră, iar fagurii lor mai sunt încă etalați pe suflet așa încât de s-ar întoarce timpul aș răsădi, fiecărei albine în parte, câte o floarea-soarelui, iar lui tata i-aș dărui o câmpie întreagă de lăcrămioare, în care ar încăpea tot raiul copilăriei noastre.

Arhiva rubricii Cartea de sub braț de Gina Zaharia

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.