Semnătura electronică este reglementată de Legea 455/2001 și este un simbol digital care are aceeași valoare legală precum semnătura clasică, făcută de mână și care se poate folosi pentru a autentifica anumite acte digitale. Legea privind semnătura electronică precizează condițiile pe care trebuie să le întrunească semnătura și anume: este legată în mod unic de semnatar, asigură identificarea semnatarului, este creată prin mijloace controlate exclusiv de semnatar, este legată de datele în formă electronică, la care se raportează în așa fel încât orice modificare ulterioară a acestora este identificabilă.
Există trei tipuri de semnătură electronică. În primul rând, semnătura electronică extinsă care întrunește condițiile menționate mai sus și se obține în baza confirmării unui certificat digital, având astfel valoare legală; în al doilea rând, semnătura electronică avansată, documentele semnate cu aceasta având valoarea juridică de înscrisuri sub semnătură privată și în al treilea rând, semnătura electronică calificată.
Pentru a fi validată, semnătura electronică trebuie să aibă un certificat digital eliberat de un furnizor de servicii acreditat și să fie generată de un dispozitiv securizat de creare a semnăturii. Obținerea unei semnături electronice se face prin solicitarea unui certificat digital de la unul dintre prestatorii calificați în domeniu. De asemenea, pentru înregistrarea semnăturii electronice în relația cu ANAF sunt necesare următoarele documente: cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat (formularul 150), documentul de identitate al semnatarului în copie și în original, documentul care atestă calitatea titularului certificatului de reprezentant legal al contribuabilului, documentul de împuternicire din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declarațiile fiscale pentru contribuabil (în situația în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal).
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com