Sheila – articol de Raul Gabriel Gavra

296
sheila muzica

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn orașul francez Créteil (departamentul Val-de-Marne), se năștea la 16 august 1945 Annie Chancel (Sheila), cântăreață, dansatoare, actriță, scriitoare și sculptoriță.

Figură marcantă a anilor yéyé (un stil de muzică pop provenit din sudul Europei, anii ’60) în Franța, Sheila a avut parte de un succes răsunător în rândurile publicului tânăr (chiar adolescentin) francez și din alte câteva țări occidentale (Spania, Italia și Germania). Printre genurile muzicale care au consacrat-o se găsesc și disco, rock, chanson. Pe parcursul carierei sale (care a fost la apogeu între anii ’60–’90), Sheila a vândut peste 85 de milioane de discuri, fiind una dintre puținii artiști francezi care s-au clasat pe Billboard-ul american. A reușit și performanța de a fi cântăreața franțuzoaică care a lansat cele mai multe hituri între 1963 și 1982. În 1962, la doar 16 ani, Sheila a lansat L’école est finie, primul ei hit. S-au vândut peste 1 milion de copii, cântecul ajungând pe primul loc în topul francez.

Annie Chancel este singura fiică a lui André și Micheline (Gaultier), deținătorii unei cofetării ambulante. După un început dificil (cu câteva eșecuri, cel mai marcant fiind faptul că nu a fost acceptată la Opera Națională din Paris), fata este primită într-o orchestră de tineri. În scurt timp, părăsește orchestra și se alătură grupului de amatori de rock „Les Guitares Brothers”. Trupa susține o audiție în fața unor producători (Jacques Plait și Claude Carrère), dar repertoriul lor este destul de slab. În ciuda acestui inconvenient, Annie este remarcată de Carrère care, la o cafenea, chiar în ziua următoare, le propune părinților ei să semneze un contract pe 10 ani. Astfel, începe o colaborare de succes, Sheila devenind în scurt timp foarte populară. Printre hiturile lansate de ea putem să amintim: Papa t’es plus dans le coup (1963), Le sifflet des copains (1963), Le folklore américain (1965), Les Rois mages (1971), Les Gondoles à Venise (1973), Patrick mon chéri (1976) și Spacer (1979). În deceniile de activitate, Sheila a cântat peste 600 de piese (nu numai în limba franceză, ci și în engleză, germană, spaniolă și italiană).

Pentru remarcabilele rezultate ale muncii sale și contribuția însemnată adusă bunei imagini a Republicii Franceze în lume, Annie Chancel a fost distinsă cu titlurile de Cavaler al Legiunii de Onoare (acordat de președintele Jacques Chirac) și Comandant al Ordinului Artelor și Literelor (acordat de Françoise Nyssen, ministru al Culturii).

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.