Știri: „Cafenea de Mărțișor” – celebrarea primăverii în tradiția românească și în cea iudaică (1 martie 2021)

105
martisor tel aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în data de 1 martie 2021, de la ora 17.00, în cadrul unei noi ediții a „Cafenelei Românești” online, desfășurată prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv – https://www.facebook.com/icr.telaviv/, un eveniment dedicat sărbătorilor primăverii cu titlul „Cafenea de Mărțișor” – celebrarea primăverii în tradiția românească și în cea iudaică.

Formatul evenimentului, desfășurat în limba română, cu traducere simultană în ebraică, va fi o clasă virtuală, pe platforma Zoom. La discuție vor participa Doina Ișfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București care, pornind de la semnificația Mărțișorului, va prezenta obiceiurile românești specifice schimbării anotimpurilor, alături de Gilbert Șaim, custode al Templului Coral din București, a cărui intervenție va avea în vedere posibilele obiceiuri corespondente din simbolistica iudaică.

Pornind de la axul esențial, ziua de 1 martie 2021, care în trecut avea și semnificația începutului unui nou an, cel agricol, se vor avea în vedere practici și tradiții conexe precum Dragobetele – sărbătoarea care inițiază obiceiurile dedicate feminității – și Babele. În funcție de arealul geografic în care ne situăm, semnele primăverii înseamnă un crescendo de la șes către zona colinară și montană.

În tradiția iudaică, primăvara debutează întotdeauna între două mari sărbători, Purim și Pesach. Primele semne ale primăverii se întrezăresc de Tu Bishvat, Anul Nou al Pomilor, când tinerii din Israel obișnuiesc să sădească pomi, ca o celebrare a vieții, a perpetuei înnoiri. Purim, Sărbătoarea Veseliei, în anul 2021 cade la sfârșitul lunii februarie, iar în timpul celebrării acestuia se sărbătorește și povestea primăverii, care vestește zorii unei lumi noi.

Cei interesați să participe la Zoom, sunt rugați să completeze următorul formular Google forms – shorturl.at/uxCSW până luni, 1 martie, ora 11.00.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.