În curs de apariție la Editura Leviathan: „Decupaje” de Cornelia Bartels

158
promo cornelia bartels decupaje edtura leviathan 2021

logo editura leviathanPeste câteva zile va apărea a doua carte a Editurii Leviathan, înființată la începutul anului 2021: Decupaje, proză scurtă de Cornelia Bartels. Prefață de Costin Tuchilă; postfață de Pușa Roth. 176 pag. ISBN 978-606-95136-1-3.

„Doresc numai să mă dezvălui, dimpreună cu aceste rânduri, în aceste scurte povestiri, câte puțin din multele strânse, adunate cu grijă și emoții și nedezvăluite până acum. Unele dor. Unele atârnă încă de baierele amintirilor mai mult decât aș fi bănuit. Și totuși, când cineva bate la fereastra sufletului tău, nu poți să nu o deschizi și să nu răspunzi chemării la viață, la o reînviere din somnul letargic al vârstei și să nu fii recunoscător și profund îndatorat acelui OM care a avut încredere în tine. Pentru că ferestrele sufletului meu erau aproape închise, cu perdelele lăsate de foarte mulți ani. Știu, vine o clipă când va trebui să te decizi: ori răsfoiești mai departe o altă filă din capitolul vieții, ori ai puterea și închizi cartea pentru totdeauna. Și eu m-am decis să mai întorc o pagină din cartea vieții și chiar să îndrăznesc să mai scriu un ultim capitol înainte de a o închide.” – Cornelia Bartels, Cuvântul autorului. Mărturisiri.

„O proză memorialistică de cea mai bună calitate, cu răsfrângeri în actualitate sau, dimpotrivă, plecând de la faptul cotidian pentru a rememora și reînvia o altă lume, ne întâmpină în cartea Corneliei Bartels, inspirat intitulată Decupaje. Trebuie spus la bun început: ultimele decenii ale veacului trecut nu numai că par, ele chiar sunt o altă lume față de ceea ce trăim în prezent. Departe de tonalități sentimentale care ar fi putut deranja, poate, cititorul grăbit de astăzi, «decupajele» scriitoarei stabilite în Germania se reunesc într-o construcție unitară, ce ar putea fi așezată la rigoare în formula romanului memorialistic, în care prezentul și trecutul comunică descoperindu-se și redescoperindu-se.” – Costin Tuchilă, Fragment și întreg, prefață.

„În anul 1981, în luna decembrie, [Cornelia Bartels] a avut curajul să părăsească România, lăsând în urmă lumea ei de vise, familia, prietenii, dar și niște cărți care își așteptau rândul la tipar și care, din păcate, nu au mai apărut. A lucrat la două publicații importante ale acelor ani, «Luceafărul» și «Flacăra» și de atunci, sunt deja patruzeci de ani, locuiește în Germania, patria ei de adopție. Pe Cornelia am cunoscut-o prin Viorica Ghiță Teodorescu, colegă de Radio, vecina mea pentru o vreme și prietenă până când ea a plecat dincolo de viață. Prietenia nu s-a stins, devenind un omagiu pios pentru sufletul ei bun și în conversațiile mele cu Cornelia ne-o reamintim cu drag. Într-o bună zi i-am spus Corneliei să scrie câte ceva din amintirile pe care le-a purtat atâta vreme cu ea. S-a gândit și mi-a propus rubrica Decupaje, pentru portalul Leviathan.ro, apoi proză scurtă pentru revista culturală «Leviathan» (tipărită și online). Aceste proze s-au adunat și ne-am gândit, eu, Costin Tuchilă și Rudy Roth să îi propunem să le adune într-o carte, ceea ce s-a și întâmplat, carte ce poartă numele rubricii cu care a debutat la Leviathan: Decupaje. Pentru că aici a reînceput să scrie, cartea este publicată la Editura Leviathan. Împlinim astfel visul unei autoare de a-și vedea cartea publicată, dar și visul nostru, al echipei Leviathan, de a avea propria editură. Cornelia a dus cu ea decupajele din reviste, decupaje făcute de tatăl ei care a avut grijă ca munca fiicei lui să rămână undeva, într-o mapă, poate, dar premonitoriu gest, căci, iată, după atâția ani a deschis valiza cu amintiri care fusese ferecată în toată această perioadă de absență.” – Pușa Roth, Am fost odată ca niciodată, dacă n-aș fi, nu m-aș povesti!, postfață.

În montajul foto de mai sus: coperta 1 (fotografia aparține autoarei) și ilustrații din volum.

La Editura Leviathan, înființată la începutul anului 2021, a mai apărut: Radu Comșa, De ce și-a lăsat Petre P. barbă și alte povestiri, prefață de Costin Tuchilă, 130 p. ISBN 978-606-95136-0-6. Preț: 12 lei; 6 euro.

Cartea poate fi comandată, click aici

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.