În contextul situației actuale la nivel internațional, ICR Tel Aviv și-a adaptat activitatea culturală la realitățile prezente și organizează ciclul „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.
Următorul eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc în data de 8 iunie 2020, la ora 17.00, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/, cu retransmiterea ulterioară a unei variante editate pe pagina de Facebook a ICR New York, și îi va avea ca invitați pe scriitorii români stabiliți la New York, Carmen Firan și Adrian Sângeorzan. Riri Manor, scriitoare israeliană de origine română, va prezenta volumul de poezii Cântece de carantină, semnat de Carmen Firan și Adrian Sângeorzan, apărut în martie 2020 la Editura Scrisul Românesc. Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția va aborda subiecte precum: rolul culturii pe plan individual, dar și colectiv, în vremuri de pandemie; receptarea poeziei românești în spațiul cultural nord american; confluențele între medicină ca știință și literatură, dat fiind faptul că Adrian Sângeorzan este medic; raportarea sa la momentele de criză generate de COVID-19, în plin focar epidemiologic la New York. În paralel, Riri Manor, în dubla sa calitate de om de știință, medic, și om de litere, scriitoare, va vorbi despre modurile în care pandemia a afectat procesul de creație și va oferi publicului virtual lecturi din volumul de poezii Cântece de carantină.
Publicul israelian a avut ocazia de a-i întâlni pe scriitorii româno-americani Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan, în anul 2013, în cadrul evenimentului „Eterna Călătorie şi dilemele identitare. Despre neliniştea şi provocările Drumului”, desfășurat la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, cu ocazia Zilei Limbii Române.
Carmen Firan (n. 1958) este poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru şi scenarii de film, stabilită la New York. A publicat peste 25 de volume de poeme, nuvele, povestiri şi eseuri, în România şi în Statele Unite ale Americii. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Societăţii Poeţilor Americani şi PEN American Center din New York. Este co-editor al antologiei de poezie americană contemporană Locul Nimănui (Editura Cartea Românească) şi al antologiei de poezie românească modernă şi contemporană Născut în Utopia (Editura Talisman Publishers), precum şi co-editor al antologiei Străin acasă. Poezie contemporană americană cu accent (Editura Numina Press). Opera sa apare în traducere în reviste, antologii sau în volum în Franţa, Anglia, Irlanda, Polonia, Israel, Canada, Germania, Suedia. Susţine conferinţe şi lecturi la universităţi americane şi la colocvii internaţionale din Statele Unite ale Americii şi Europa. Carmen Firan este, de asemenea, activă ca traducătoare, fiind unul dintre cei mai fervenţi promotori ai poeziei româneşti în Statele Unite.
Adrian Sângeorzan (n. 1954) este absolvent al Facultății de Medicină din Cluj, profesând ca medic și în prezent, în paralel cu activitatea literară. Este autorul volumelor de poezie în ediție bilingvă româno-engleză Pe Viu, Tatuaje pe marmoră, Anatomia Lunii, Voci pe muchie de cuțit, Ținere de minte, precum și Geografia Lucrurilor, apărut la Charmides. A publicat colecții de eseuri și povestiri, între care Între două lumi – Povestirile unui doctor de femei, Bătaia pe umăr, Judecata (Adrian Sângeorzan vs Carmen Firan cu un Verdict de Andrei Codrescu) și Drumuri (Editura Scrisul Românesc). La Curtea Veche a publicat volumul de proză Între femei și romanele Circul din faţa casei și Vitali. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Bibliotecii Internaționale a Poeților din SUA. Fragmente din scrierile sale au fost traduse în antologii apărute în Europa și America.
Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv