Știri: „Capriciul român” de George Enescu în interpretarea lui David Grimal pe www.festivalenescu.ro de Ziua Națională a României

31
David Grimal și Ansamblul „Les Dissonances”, Festivalul „Enescu, 16 septembrie 2021. Foto: Andrada Pavel
David Grimal și Ansamblul „Les Dissonances”, Festivalul „Enescu, 16 septembrie 2021. Foto: Andrada Pavel

logo rubrica musica leviathan.roFestivalul Internațional „George Enescu” invită iubitorii muzicii să asculte Capriciul Român pentru vioară și orchestră, pe site-ul www.festivalenescu.ro, pentru celebrarea Zilei Naționale a României. Capriciul român a fost interpretat la ediția aniversară Festivalului Enescu, în septembrie 2021, la Sala Palatului, de ansamblul francez „Les Dissonances”, condus de violonistul şi directorul său artistic, David Grimal. Înregistrarea concertului poate fi vizionată gratuit până duminică, 5 decembrie, accesând acest link.

De la George Enescu – unul dintre cei mai rafinați și aplaudați violoniști ai secolului XX – ne-a  rămas o singură partitură de tip concertant dedicată viorii, Capriciul român. Concepută pentru vioară și orchestră, lucrarea continuă direcția creionată cu mult succes în Sonata a III-a pentru pian și vioară, „în caracter popular  românesc”: aduce în prim-plan o virtuozitate violonistică frustă, brodată pe sonoritățile și pe alura improvizatorică (după cum ne anunță și denumirea de Capriciu) a muzicii tradiționale, iar funcția de „taraf” acompaniator revine de această dată orchestrei.

Enescu a schițat fragmente din Capriciul român în diferite momente din perioada 1925–1949, neajungând niciodată să finalizeze lucrarea. Acest portret stilizat al lăutarului român, pe care îl ascultăm în prezent în programele de concert, i se datorează în egală măsură compozitorului Cornel Țăranu, care a restaurat și întregit opusul cvadripartit, pornind de la numai 20 de pagini orchestrate în manuscris și de la o parte a patra care nu exista decât la nivel de intenție. Nu în ultimul rând, travaliul de reconstituire a virtuozității violonistice enesciene – prin adăugarea de ornamente ce îmbogățesc atât dimensiunea expresivă, cât și pe cea tehnică – i se datorează violonistului Sherban Lupu, care a oferit și prima audiție a lucrării enesciene.

Înregistrarea Capriciului român în interpretarea lui David Grimal și „Les Dissonances”, împreună cu filmele documentare despre edițiile din pandemie ale Concursului și Festivalului „Enescu”, reprezintă contribuția Festivalului Internațional „George Enescu” la spațiul virtual realizat de Ministerul Afacerilor Externe pentru aniversarea Zilei Naționale a României, promovat prin intermediul celor peste 150 de misiuni diplomatice și oficii consulare ale României.

Comunicat al ARTEXIM

Vezi: Un festival singular în lumea muzicală de Costin Tuchilă, revista „Leviathan”, nr. 4 (13), octombrie–decembrie 2021, pp. 32–36.

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.