Știri: Concert Alexandru Tomescu și Angela Drăghicescu de Ziua României (28 noiembrie 2018, Lisabona)

226
Draghicescu_Tomescu_ICR_Lisabona

După ”Sezonul cultural românesc”, desfășurat timp de șase luni la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona și programul ”Mari artiști români în marile catedrale portugheze” desfășurat la Lisabona, Porto, Batalha, Viana do Castelo și Évora, Ambasada României și ICR Lisabona celebrează, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Ziua Naţională a României, în data de 28 noiembrie 2018, printr-un amplu ansamblu de evenimente, în parteneriat cu prestigioşi parteneri instituţionali portughezi şi români.

Programul de celebrare a Zilei Naţionale a României la Lisabona se va desfăşura în intervalul orar 14.00 – 23.00 şi va debuta cu un spectacol multimediași flash-mobs, intitulat EU-ROMANIA, realizat de Art Focus România, în Piaţa São Carlos, situată în unul dintre cele mai turistice cartiere ale capitalei lusitane.

Deschiderea oficială a celebrării Zilei Naționale, la care vor fi invitate personalităţi portugheze, autorităţi şi membrii Corpului Diplomatic acreditat la Lisabona, va avea loc la ora 19.00, cu o proiecție de tip video-mapping care va evoca istoria, tradiţiile şi personalităţile României. Atenţie specială va fi acordată personalităţilor române și portugheze care au întărit legăturile dintre cele două naţiuni cu origine latină comună.

Violonistul Alexandru Tomescu, venit la Lisabona cu celebra vioară Stradivarius şi acompaniat de pianista Angela Drăghicescu, va oferi, începând cu ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Municipal São Luiz, un recital de muzică clasică. Repertoriul concertului include piese aparţinând unor compozitori români precum Mihail Jora, Dinu Lipatti, Constantin Nottara, George Enescu şi o piesă a compozitorului portughez Federico de Freitas, pe care cei doi muzicieni o vor interpreta în semn de omagiu pentru gazdele şi publicul prezent la sărbătorirea celui mai important eveniment din istoria modernă a României, realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei.

Între orele 20.00-23.00, pe fațada clădirii Teatrului São Carlos, va continua proiectarea spectacolului multimedia EU-ROMANIA.

Partenerii Ambasadei şi ICR Lisabona în organizarea evenimentelor sunt: Primăria Lisabonei, EGEAC, Teatrul Municipal São Luiz, Teatrul Național São Carlos, Art Focus prin proiectul EU-ROMANIA, finanțat de Ministerul Culturii din România.

Alexandru Tomescu este considerat pe plan internaţional drept unul dintre cei mai mari violonişti ai generaţiei sale fiind, la 41 de ani, distins cu numeroase premii şi distincţii internaţionale. Cântând în săli ca Théâtre des Champs-Élysées la Paris, Carnegie Hall din New York, Metropolitan Arts Centre din Tokio şi Ateneul Român din Bucureşti, Alexandru Tomescu şi-a dedicat cariera aducerii muzicii clasice mai aproape de public.

Angela Drăghicescu şi-a creat rapid o solidă reputaţie internaţională după ce a cântat la Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Gaveau din Paris, Ateneul Român din Bucureşti, împreună cu Liviu Prunaru sau Alexandru Tomescu şi sub bagheta lui Maxim Vengerov.

Teatrul Municipal São Luiz a fost inaugurat în 1894 sub numele de Theatro Dona Améliasub patronajul reginei Dona Amélia, soţia regelui Dom Luís I, fiind dedicat încă de la început concertelor simfonice, dar şi spectacolelor de teatru şi de operă. Teatrul şi clădirea care îl adăposteşte au o istorie zbuciumată, din 1918 purtând numele actual. Sarah Bernardt este doar unul dintre marile nume ale teatrului prezente pe eleganta sa scenă. Aici este proiectat pe ecran, în 1896, primul film relizat în Portugalia, Boca do Inferno în Cascais. În prezent, São Luiz este una dintre locaţiile favorite în care concertează apreciata Orquestra Metropolitana de Lisboa.

Teatrul Naţional São Carlos este principalul teatru de operă şi balet din capitala Portugaliei. A fost construit în numai 6 luni, în 1793, în manieră neoclasică şi rococo inspirată de San Carlo din Napoli şi Scala din Milano, pentru a înlocui mai vechiul teatru distrus de marele cutremur din 1755. De la inaugurarea de către Regina Maria I a Portugaliei, pe scena sa au fost prezente, în generaţii succesive, cele mai mari personalităţi muzicale ale lumii, între care Hariclea Darclée (în 1895) şi numeroşi alţi artişti români.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.