Știri: Concert aniversar de Ziua Europei la cele 6 orgi de la Bazilica din Mafra, Portugalia (9 mai 2017)

730
Orgi Mafra
Bazilica din Mafra. Sursa foto: ICR Lisabona

Astăzi, marți, 9 mai 2017, de Ziua Europei, se celebrează congruența de idealuri și aspirația spre unitate în țările din Europa. Ca simbol al cooperării între națiunile europene, clusterul EUNIC Portugalia organizează un concert la cele șase orgi de la Bazilica din Mafra, la ora 20.00. Ludger Lohmann (Germania), Reinhard Jaud (Austria), Roberto Antonello (Italia), João Vaz (Portugalia), Steffen Schlandt (România) și Juan de la Rubia (Spania) vor cânta la cele șase orgi din Bazilica Palatului Național din Mafra. Pe lângă piesele cântate împreună, programul va include și o intervenție solo a fiecărui organist, cu câte o piesă specifică fiecăreia dintre cele șase țări. Concertul se va încheia cu o prelucrare pentru șase orgi a Imnului Europei (pe muzica lui Ludwig van Beethoven pentru ”Odă Bucuriei” de Friedrich von Schiller, din Simfonia a IX-a). Evenimentul de la Mafra – cu cei șase organiști cântând în același timp – simbolizează comuniunea țărilor membre ale Europei prin intermediul muzicii. Concertul din 9 mai include premiera mondială a piesei ”3 Puncte în Spațiu”, compusă de António Pinho Vargas la solicitarea Primăriei din Mafra, cu ocazia aniversării a 300 de ani de existență a Palatului Național din localitate.

Institutul Cultural Român de la Lisabona are onoarea de a fi co-organizator al acestui eveniment, prin sprijinirea participării organistului român Steffen Markus Schlandt, care s-a bucurat de un deosebit succes pe teritoriul portughez în decembrie 2015, când, împreună cu grupul Capella Coronensis, a susținut două concerte în importante biserici lisaboneze. Steffen Markus Schlandt a absolvit Academia de muzică ”Gheorghe Dima” (prof. Ursula Philippi) din Cluj, România. A fost bursier DAAD (Institutul German pentru Relaţii Externe şi Diakonisches Werk) la Facultatea de muzică din Trossingen (prof. Christoph Bossert), apoi la Würzburg. A participat la restaurarea mai multor orgi din patrimoniul transilvan (Braşov, Rupea, Bod, Hamba etc.). A concertat în Germania, Franţa, Elveţia, Suedia, Italia, Croaţia, Israel, Ungaria, Portugalia şi România. Din 2004 este profesor asociat la Facultatea de Muzică din Braşov, dirijorul corului ”Bach” şi organist al Bisericii Evanghelice C.A. din Braşov (Biserica Neagră).

Martin Schneider, autorul piesei intrepretate de organistul român, s-a născut în anul 1748 la Ghimbav, ca fiu al unui campanator (clopotar). A frecventat din anul 1761 cursurile gimnaziului Honterus unde a absolvit clasele superioare. La vârsta de 22 de ani pleacă la Pressburg – Posonium, astăzi Bratislava (Slovacia), pentru a studia muzica. După întoarcerea la Braşov devine în anul 1772, Concantor la Biserica Parohială din Braşov (Biserica Neagră de azi), iar din anul 1774 cantor (Director chori) şi totodată collega la gimnaziu. Îndeplineşte activitatea muzicală la biserica parohială (Biserica Neagră) până în anul 1792, când devine predicator la biserica evanghelică din Blumăna, ca mai târziu, în anul 1799, să devină predicator superior (Oberprediger) la Biserica Bartolomeu. Martin Schneider moare la data de 8 februarie 1812, la Braşov.

Palatul Național din Mafra
Palatul Național din Mafra

Palácio Nacional de Mafra este una dintre piesele arhitectonice de referinţă pentru barocul european, o adevărată comoară a patrimoniului portughez. Palatul a fost deschis ca muzeu în 1911, dar istoria lui e mult mai veche, anul acesta aniversându-se 300 de ani de existență. Construcţia a început în secolul XVIII, sub domnia regelui João V, un mare patron al artelor din Europa acelor vremuri. Aurul şi pietrele preţioase sosite din minele din Brazilia colonială au asigurat coroanei o avere considerabilă care i-a permis regelui să-şi construiască propriul său Versailles şi să achiziţioneze opere de artă ale artiştilor faimoşi din acea perioadă.

Programul concertului:

1. MARC-ANTOINE CHARPENTIER (1643-1704)
Preludiu (fragment din Te Deum, H. 146) (aranjament pentru 6 orgi de João Vaz)
João Vaz, órgão do Evangelho, Roberto Antonello, órgão da Epístola, Ludger Lohmann, órgão de São Pedro de Alcântara, Steffen Schlandt, órgão do Sacramento, Juan de la Rubia, órgão da Conceição, Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbara

2. ANTONIO DE CABEZÓN (1510–1566)
Pavana con su glosa, Juan de la Rubia, órgão da Conceição

3. JOHANN SEBASTIAN BACH (1865–1750)
Preludiu și Fuga în Re major, BWV 850, Ludger Lohmann, órgão de São Pedro de Alcântara

4. ANTÓNIO LEAL MOREIRA (1758–1819)
Simfonia pentru Bazlica Regală din Mafra (1807), João Vaz, órgão do Evangelho, Reinhard Jaud, órgão da Epístola, Ludger Lohmann, órgão de São Pedro de Alcântara, Steffen Schlandt, órgão do Sacramento, Juan de la Rubia, órgão da Conceição, Roberto Antonello, orgão de Santa Bárbara

5. MARTIN SCHNEIDER (1748–1812)
Sonata și Fuga în Do major, Steffen Schlandt, órgão do Sacramento

6. JOHANN GEORG ALBRECHTSBERGER (1736-1809)
Fuga sobre Christus ist erstanden, Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbara

7. ANTÓNIO PINHO VARGAS (1951)
3 Puncte în Spațiu, Ludger Lohmann, órgão do Evangelho, Juan de la Rubia, órgão da Epístola, João Vaz, órgão de São Pedro de Alcântara, Steffen Schlandt, órgão do Sacramento, Roberto Antonello, órgão da Conceição, Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbara

8. MARCOS PORTUGAL (1762–1830)
Sonata pentru orgă, João Vaz, órgão do Evangelho

9. NICCOLÒ MORETTI (1764–1821)
Concertino, Roberto Antonello, órgão da Epístola

10. LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770-1827)
Odă Bucuriei (fragment din Simfonia nr 9, op. 125) – aranjament de Herbert von Karajan / adaptare pentru 6 orgi de João Vaz; Ludger Lohmann, órgão do Evangelho, Roberto Antonello, órgão da Epístola, Steffen Schlandt, órgão de São Pedro de Alcântara, João Vaz, órgão do Sacramento, Juan de la Rubia, órgão da Conceição, Reinhard Jaud, orgão de Santa Bárbar.

Intrarea este liberă, pe baza confirmării la tel: 261 817 550 și e-mail: geral@pnmafra.dgpc.pt.

Cele 6 orgi ale Bazilicii din Mafra, Portugalia

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.