Miercuri, 6 noiembrie 2024, începând cu orele 18.00, în Sala „Marian Papahagi” a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (Palazzo Correr – Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214) va avea loc cea de-a doua conferință dedicată proiectului „Ce este munca”, organizată în cadrul participării României la Bienala de Artă de la Veneția.
Conferința, realizată în colaborare cu European Alternatives, va fi susținută de Ovidiu Țichindeleanu, care propune analizarea experiențelor de viață a lucrătorilor migranți, ca proces de construire de solidaritate și dobândire de cunoștințe, în ciuda divizării politice dintre migranți și nativi, examinând procesele transnaționale implicate și constituirea reciprocă a identității și a agențiilor europene, naționale și locale.
Acest eveniment este inclus în programul festivalului artistic, cultural și politic transnațional organizat de European Alternatives, intitulat „Transeuropa – Undercurrents”, care va avea loc la Veneția în perioada 6–10 noiembrie 2024 (https://transeuropafestival.eu/about-transeuropa/).
Ovidiu Țichindeleanu este doctor în filosofie la Binghamton University, State University of New York, filosof, traducător și teoretician al culturii. Scrierile sale teoretizează critica socială, gândirea decolonială, istoria afectivității și a simțurilor și istoria culturală. Din 2012 predă la The Decolonial Summer School, University College Roosevelt, Middelburg, Olanda. Printre altele, este co-fondator al platformelor independente Indymedia Romania, CriticAtac.ro și LeftEast.
România este prezentă la Bienala de Artă de la Veneția 2024 cu proiectul ”What Works Is/ Ce este munca”, ce se desfășoară în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
Artist: Șerban Savu
Artiste invitate: Atelier Brenda (Nana Esi & Sophie Keij)
Curator: Ciprian Mureșan
Comisar: Ioana Ciocan
Proiect inițiat de Fundația IDEA
Manager de proiect: Cristian Alexandru Damian
Arhitect: Gabriel Chiș
Responsabil producție: Paul Stoie
Producție: Lucian Indrei, Mihai Jula
Comunicare: Mariana Damian
Coordonator program de dezbateri publice: Ovidiu Țichindeleanu
Editori: Mihnea Mircan, Bertha Savu
Coordonatoare program de mediere: Larisa Oancea, Georgiana Buț
Design grafic: Atelier Brenda
Asistență design: Aaron David Neubauer, Mari Lebanidze
PR: Sutton Agency; Dăescu Borțun Olteanu Agency (DBO)
Fotografie: Marius Popuț
Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român
Proiect realizat cu sprijinul Galeriei Plan B
Parteneri: Muzeul de Artă Modernă din Varșovia; S.M.A.K., Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană al României; Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău; Kunsthalle Bega, Timișoara; Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Galeria Nicodim; Galeria Dawid Radziszewski
Sponsori: KRUK România, UniCredit Bank, București; Blue Line Energy; Electroglobal; Centrul Cultural Clujean; Crama La Salina.
Contact: fundatia@idea.ro