Știri: Conferința ”Teatrul la persoana I, de la monologul neutru la arta asumată” de Octavian Saiu și performance teatral susținut de Nicu Nitai (26 noiembrie 2017, Tel Aviv)

772
Octavian Saiu

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Teatrul Karov, vă invită la conferința Teatrul la persoana I, de la monologul neutru la arta asumată”, susținută de criticul de teatru român Octavian Saiu. Programul evenimentului va cuprinde și un performance teatral al unui fragment din spectacolul ”Căderea”, susținut de Nicu Nitai, precum și prezentarea volumului ”Teatrul la persoana I” apărut la Editura Nemira în 2017. Evenimentul va avea loc duminică, 26 noiembrie 2017, ora 17.00, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr. 8, Beit Amot Mishpat, etaj 6).

Program:

Conferința Teatrul la persoana I, de la monologul neutru la arta asumată”

Performance din spectacolul Căderea” după Albert Camus, în interpretarea lui Nicu Nitai, actor, regizor și director fondator al Teatrului Karov din Tel Aviv

Prezentarea volumului Teatrul la persoana I” (Editura Nemira, 2017) – participanți: Octavian Saiu, autor, profesor universitar și critic de teatru, și Nicu Nitai.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

octavian-saiu-teatrul-la-persoana-intaiDespre volumul „Teatrul la persoana I”: ”Trei întâlniri cu teatrul și tehnologia lumii de azi, într-un amestec ce oglindește umanitatea unei noi epoci. Trei opere în care persoana I transformă gestul de a juca în aventura autodescoperirii, iar actul de a privi și asculta, într-o călătorie spre necunoscut. Trei creatori cu totul diferiți. Fiecare dintre universurile lor avansează o aceeași definiție a raportului cu ființa spectatorului inclus în discursul asumat al artistului–personaj–autor care îi privește în ochi. Sedus de vizualitate, fermecat de arta sunetului sau pedepsit prin blestemul privirii, spectatorul rămâne ființa cea mai importantă în creațiile lui Robert Lepage, Simon McBurney și Pippo Delbono. Teatrul lor e teatrul nostru. Teatrul fiecăruia dintre noi, conjugat mereu la persoana I.” – Octavian Saiu.

Octavian Saiu este Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţie Române AICT – Teatrologie. A predat la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia, Hong Kong şi Portugalia. A fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. Octavian Saiu deține un doctorat în studii teatrale – UNATC ”I. L. Caragiale”, un doctorat în literatură comparată – Universitatea din Otago și a participat a programul de post-doctorat în literatură engleză al Universității din Otago. A susţinut conferinţe şi master-class-uri în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă. În 2013, 2014 şi 2015, a fost moderator şi conferenţiar în cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh. Din 2004, este Moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar din 2014, este Moderatorul Sesiunii de Shakespearologie din cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova.

A publicat volumele: În căutarea spaţiului pierdut” (Nemira, 2008)/In Search of Lost Space” (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu” (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane” (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate” (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului ” (Paideia, 2012), Teatrul e vis” (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii ” (Paideia, 2014), Lecţia, o meditaţie cu şapte teme” (Nemira, 2015) şi Hamlet and the Madness of the World” (Editura ICR, 2016).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.