Știri: De 1 Decembrie 2018, toate clopotele bisericilor vor răsuna trei minute în amintirea Unirii

349
clopote 1 decembrie 2018

La 100 ani de la Marea Unire, sâmbătă, 1 Decembrie 2018, clopotele tuturor lăcaşurilor de cult ortodoxe din România vor răsuna la ora 10.00, timp de trei minute, în amintirea Marii Uniri, informează basilica.ro.

În Ziua Naţională a României, după oficierea Sfintei Liturghii, în toate bisericile ortodoxe se va oficia slujba de Te Deum în semn de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român în aceşti 100 de ani de când românii sunt uniţi într-o singură țară românească și creștină.

Slujbele şi sunetul clopotelor de la Centenarul Marii Unirii actualizează ceea ce acum 100 de ani era ceva foarte firesc. Să nu uităm că lucrările Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia au început numai după ce a avut loc Sfânta Liturghie în cele două lăcaşuri reprezentative: ortodox şi greco-catolic, după ce s-a săvârşit un Te Deum, iar episcopii au rostit rugăciunea special creată pentru a mulţumi lui Dumnezeu că Unirea se împlinea. De asemenea, când Regele Ferdinand, Regina Maria, membrii guvernului şi ai parlamentului s-au întors la Bucureşti, la 1 Decembrie 1918 – după doi ani petrecuţi la Iaşi în exil, în urma ocupării Capitalei de trupele Puterilor Centrale – primul lucrut făcut la coborârea în Gara Mogoşoaia a fost un Te Deum, iar apoi, suita întreagă a mers direct la Mitropolie unde iarăşi s-a făcut rugăciune de mulţumire. La Te Deum au participat cu toţii şi când fruntaşii unionişti transilvăneni au adus actul de proclamare a Unirii la Bucureşti regelui Ferdinand.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.