Știri: „De unde cununa vine”, spectacol aniversar 75 de ani „Cununa Carpaţilor” (17 noiembrie 2022, București)

32

logo rubrica musica leviathan.roCentrul Național de Artă „Tinerimea Română” invită publicul joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 18.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la spectacolul aniversar 75 de ani al ansamblului „Cununa Carpaţilor”, „De unde cununa vine”, o întâlnire cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, prezentată de Gheorghiţa Nicolae. Ansamblul folcloric  „Cununa Carpaților” – dirijor Dan Ionescu, coregrafia Theodor Vasilescu, Viorel Cioacă coordonator: Ștefan Osepciuc instructor de dans Vlăduţ Simulescu, îi are ca invitaţi pe celebrii Angela Buciu, Viorica Macovei, Olguța Berbec, Gheorghe Turda, Daniel Turică. Proiectul este realizat în coproducție cu TVR, în cadrul emisiunii Tezaur folcloric.

Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaţilor” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” a luat fiinţă în anul 1948, având în componenţa sa cei mai buni artiști ai momentului – instrumentişti, dansatori – a căror principală misiune este aceea de a aduce la lumina scenei valoarea unică a folclorului românesc. Ansamblul „Cununa Carpaților” este deținătorul multor premii naționale și internationale  şi a colaborat cu o întreaga pleiadă de interpreți și instrumentiști renumiți, adevărați maeștri ai genului și a realizat numeroase înregistrări la televiziune si radio.

Publicul din mediul citadin, dar mai ales din București, are rare ocazii de a vedea și auzi adevărata față a unor spectacole folclorice de calitate, deși România este țara cu una dintre cele mai atractive și variate tradiții, cel puţin din spațiul balcanic. Pe fondul acestei rare apariții a folclorului autentic pe scenele capitalei, ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” a reușit ca în toți cei 75 de ani de existență să mențină viu spiritul acestuia, fie prin prezențele sale live sau televizate. În acest fel, „Cununa Carpaților” a devenit un reper al înaltului profesionalism pentru publicul de gen din întreaga țară și un ambasador cultural al cântului, dansului și portului tradițional românesc.

Spectacolul „De unde cununa vine” din 17 noiembrie va aduce bucuria reconectării la emoția cântecului și jocului popular românesc, prin intermediul artei unor virtuozi ai genului, adresându-se publicului de toate vârstele.

Organizator: Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

Parteneri: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Ţăranului Român

Parteneri media: TVR, Radio România – Antena satelor, Blitz TV, Cutia cu flori

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/ 

Calitatea artistică a spectacolelor, varietatea repertorială, cromatica costumelor, măiestria interpretativă au făcut ca Ansamblul folcloric profesionist „Cununa Carpaților” să reprezinte cu succes folclorul românesc în formele cele mai autentice, pe scene din: U.S.A – 1977, China, Cambogia, Vietnam, Laos – 1979, Sudan – 1982, Danemarca – 1985, Suedia, Norvegia – 1986, Italia, Germania, Grecia, Turcia – 1987, Cipru, Franţa, U.R.S.S – 1988, Franţa, Bulgaria, Ungaria, Anglia – 1990, Olanda – 1992, Grecia, Siria – 1995, Olanda – 1997, Polonia, Ucraina, Italia – 1999, Portugalia – 2000, Franţa, Grecia – 2001, China – 2002, Spania – 2002, 2003, 2004, 2005, Olanda, Austria – 2006, China, Austria – 2007, Grecia – 2010, 2012, 2015, Turcia – 2016, 2017, 2018.

În prezent, Ansamblul de dansuri populare este îndrumat de Ștefan Osepciuc – coordonator și Vlăduț Simulescu – instructor de dans, tineri dansatori cu o vastă experiență de scenă.

Orchestra de muzică populară este condusă de Dan Ionescu, un virtuoz al clarinetului și saxofonului, poli-instrumentist al instrumentelor de suflat tradiționale, orchestrator și compozitor cu o îndelungată experiență de pregătire a orchestrelor de gen.

Ansamblul a colaborat cu o întreaga pleiadă de interpreți și instrumentiști  renumiți, adevărați maeștri ai genului și a realizat numeroase înregistrări la televiziune si radio.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.